Správy

Povodňové vlny priniesli do Ružína poriadny bordel: Už ho vytiahli 300 ton!

Vodohospodári bojujú s odpadom na Ružíne, ktorý do vodnej nádrže so sebou priniesli povodňové vlny. Z vodnej hladiny doteraz odstránili hrozivých 300 ton smetia, ale i rôznych naplavených konárov a dreva. Na ďalšom čistení sa budú podieľať aj miestni obyvatelia.

Ilustračný obrázok k článku Povodňové vlny priniesli do Ružína poriadny bordel: Už ho vytiahli 300 ton!
Zdroj: TASR

V súvislosti s nedávnou povodňou zabezpečuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) práce na dokončení odstraňovania naplavenín z vodnej hladiny pri priehradnom múre vodnej stavby Ružín v okrese Košice – okolie.

Odpad z čiernych skládok

„Podobne, ako to bolo aj na Zemplínskej Šírave, tak aj do vodnej nádrže Ružín povodňové vlny naplavili obrovské množstvo odpadu, ktorý pochádza predovšetkým z takzvaných čiernych skládok nad Ružínom a v jeho povodí, ktoré tam vytvorili nedisciplinovaní občania bez akéhokoľvek vzťahu k čistote a kvalite životného prostredia,“ informoval hovorca SVP Ľuboš Krno.

Podľa jeho slov doteraz z vodnej plochy nádrže vyzbierali a odviezli zhruba 300 ton rôzneho odpadu, najviac plastového, ale aj komunálneho, rôznych naplavených konárov a inej drevnej hmoty. Náklady na čistenie sa už teraz vyšplhali na takmer 30 000 eur.

Projekt čistenia Ružinu bude pokračovať

„Pokiaľ ide o pilotný projekt Čistenie vodnej stavby Ružín, ktorý sme odštartovali vlani 20. septembra aj za účasti ministra životného prostredia, tak v minulom roku sa na odstraňovaní naplavenín zúčastnili jednak pracovníci Správy povodia Hornádu a Bodvy, ale aj obyvatelia štyroch obcí, ktorí pracovali od 20. septembra do 30. decembra na základe dohody o vykonaní práce,“ pripomenul Krno. Dodal, že do projektu bolo zapojených spolu 23 občanov z Margecian, Jakloviec, Košickej Belej a Malej Lodiny. Spolu odpracovali takmer 3700 hodín a vyzbierali približne 200 ton odpadu.

„Tohto roku budeme v tomto projekte pokračovať od 1. júla, pričom charakter prác bude prakticky taký istý ako vlani, to znamená odstraňovanie naplavenín z vodnej plochy a čistenie pobrežných pozemkov v blízkosti vodnej nádrže, pričom odhadujeme, že ďalších 200 až 300 ton odpadu sa ešte vyzbiera. Samozrejme, že aj tu budú do projektu zapojení aj niektorí miestni občania,“ uzavrel Krno.

Čistenie naplaveného odpadu na priehrade Ružín
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM