Marcel Páleš Šport

Pozitívne dianie po postavení zimáku v Čani: Okolité dediny ožili hokejom

Jeho vybudovanie pomohlo! Nový zimný štadión, postavený minulý rok v obci Čaňa v okrese Košice okolie, znamenal pre obec i okolitý región výrazný impulz pre rozvoj hokeja a korčuľovania.

Ilustračný obrázok k článku Pozitívne dianie po postavení zimáku v Čani: Okolité dediny ožili hokejom
Zdroj: TASR

Štadión je domovom hokejovej akadémie Igora Libu, ako aj regionálnej Amatérskej hokejovej ligy Čaňa (AHLČ). Klzisko je tiež otvorené pre verejné korčuľovanie.

Hneď si založili ligu a hrajú

Moderný štadión postavila obec Čaňa s vládnou podporou, náklady na výstavbu presiahli milión eur. „Zimák“ má ľadovú plochu s rozmermi 56×26 metrov, je vybavený časomierou, trestnými lavicami a striedačkami, pričom spĺňa parametre pre väčšinu hokejových súťaží.

„Čo sa týka ľadovej plochy, tak to nemá chybu, akurát boli postavené len dve kabíny, malo by ich byť minimálne šesť, to je najväčší problém,“ zhodnotil Liba. Podľa neho ide pritom o vhodný model na výstavbu ďalších štadiónov a podporu rozvoja hokeja na Slovensku. „Je to dobrá vec, dediny dookola ožili hokejom, čo vidno už v tom, že si hneď si založili svoju ligu a hrajú,“ dodal bývalý česko-slovenský reprezentant.

…aby deti športovali a nesedeli len za počítačom

Libova akadémia má aktuálne 150 detí zo širokého okolia, veľký záujem už presahuje možnosti vedenia tréningov. „Najmladší zverenec má štyri roky a najstarší 18 rokov, rozdelili sme ich do štyroch skupín. Každý deň sa nám hlásia noví záujemcovia, ale už je naplnený určitý strop, lebo inak by to už bol chaos a nekontrolovateľné,“ uviedla hokejová legenda.

Možnosť založenia hokejového klubu zatiaľ vidí skepticky vzhľadom na to, aké problémy obnáša takýto krok. „Snažíme sa, aby chlapci zohrali čo najviac zápasov, chodíme aj na turnaje. Uvidíme, možno o rok – dva niečo také skúsime, ale zatiaľ je to v štádiu, aby tie deti športovali, bavilo ich to a neboli furt za počítačom,“ skonštatoval bývalý hokejista.

Výstavbu haly hodnotí pozitívne aj starosta obce Michal Rečka. „Myslím, že po tých ťažkých počiatkoch, keď sa hovorilo, načo je nám štadión, mnohí zmenili názor,“ povedal. Pripravuje sa podľa neho aj vytvorenie hokejovej prípravky, ako aj športových tried na miestnej základnej škole zameraných na hokej či krasokorčuľovanie. Klzisko tiež ponúka priestor pre korčuľovanie školákov v rámci hodín telesnej výchovy. V hale sa organizujú hokejové turnaje, ale napríklad aj detské maškarné plesy.

Za málo peňazí veľa muziky

Obec začala s výstavbou v októbri 2010, keď jej vláda Róberta Fica poskytla dotáciu 600 000 eur. Ďalších zhruba 300 000 eur investovala samotná obec a 139 000 eur poskytol spoluinvestor a prevádzkovateľ spoločnosť EMPE Plus. Celá prevádzka štadióna je na pleciach nájomcu. „On si na to musí zarobiť a myslím si, že zatiaľ to funguje,“ hovorí starosta. Zmluva o prenájme štadióna, ktorý patrí obci, je na desať rokov. Firma za prenájom kvázi platí ročne 13 900 eur, táto suma sa jej pritom odpisuje z vloženej investície.

„Myslím, že takýchto štadiónov by malo byť v republike omnoho viac. Je to štadión, ktorý nie je pre divákov, ale pre hraciu plochu. Lavičky tam máme na zhruba 150–200 divákov, ale nám nešlo o to zvýšiť náklady pre divácku základňu, ale zrealizovať za málo peňazí veľa muziky, a to sa aj podarilo,“ povedal Rečka.

K zaujímavým projektom patrí AHLČ, ktorej sezóna začína v septembri. Ide o dlhodobú súťaž amatérskych hráčov ľadového hokeja, do ktorej sa prihlásilo 13 tímov z obcí Čaňa, Ždaňa, Trstená pri Hornáde, Svinica, či Valaliky, ale aj z Košíc. Peter Buchla zo spoločnosti EMPE plus hovorí, že náklady na prevádzku štadióna sa budú dať vyčísliť až po sezóne. Nejde pritom o lacnú záležitosť a bez dotácií treba šetriť, kde sa dá. U ľudí a najmä detí vidí záujem o hokej a korčuľovanie. „Dokedy to vydrží, je však otázka, lebo teraz je, dá sa povedať, taký boom,“ povedal Buchla.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM