Veronika Hunyadiová Správy

Pozitívne prípady hlási 30 základných škôl. Štyri z nich hygienici zatvorili

Situácia v košických školách sa nezlepšuje. Zakročiť museli aj hygienici.

Ilustračný obrázok k článku Pozitívne prípady hlási 30 základných škôl. Štyri z nich hygienici zatvorili
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Len na štyroch z 34 základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa v súčasnosti neevidujú žiadnych žiakov alebo zamestnancov s pozitívnym testom na ochorenie Covid-19. Informoval o tom košický magistrát.

Zatváranie škôl

Na základe zhoršenej epidemiologickej situácie museli kompletne prejsť na dištančnú výuku základné školy Starozagorská, Ľ. Podjavorinskej, Janigova a Jenisejská. V školských laviciach momentálne nesedia ani žiaci druhého stupňa na ZŠ Trebišovská a ZŠ Postupimská.

Väčšina z nich sa do škôl vráti až po Mikuláši. Rovnako až do 6. decembra sa kvôli ochoreniu kuchárok v školskej jedálni na ZŠ Krosnianska 2 budú tamojším stravníkom podávať obedy vo forme suchej stravy.

„Posledný novembrový deň bolo v našich školách na dištančnom vzdelávaní celkovo 3 883 žiakov v 208 triedach. To predstavuje 23,5 percenta žiakov, ktoré navštevujú školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Situácia na školách je zhruba porovnateľná s uplynulým týždňom, keď priamo v karanténe kvôli ochoreniu Covid-19 vo svojej triede je k dnešnému dňu 11 percent žiakov. Rozdiel je spôsobený uzáverom celých škôl, resp. ich druhého stupňa, ktoré žiakom nariadilo kvôli zhoršenej epidemiologickej situácii RÚVZ,“ uviedla vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková.

Pozitívne prípady

Nechceným rekordérom je aktuálne ZŠ Hroncova, ktorá hlásila 9 pozitívnych žiakov a jedného učiteľa. Spolu s nimi išlo do karantény dokopy 8 tried a jeden ďalší nezaočkovaný pedagóg, ktorý s nimi prispel do kontaktu. Zhoršenú epidemiologickú situáciu majú aj na ZŠ Laca Novomeského, kde od pondelka prerušilo prezenčnú výučbu sedem tried.

Štyria pozitívni žiaci sa od začiatku týždňa objavili aj na ZŠ Považská (tam si výnimku z karantény mohlo uplatniť až 22 zaočkovaných žiakov) a ZŠ Jenisejská. Traja sa vyskytli aj na ZŠ Polianska, čo prinieslo karanténu aj dvom ich nezaočkovaným pedagógom. Celkovo počas novembra muselo po kontakte s pozitívnym žiakom odísť do karantény celkovo 40 učiteľov a vychovávateľov, ktorí sa doposiaľ neočkovali.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM