Radka Deckerová Krimi

Pozor na policajnú akciu v celom kraji: Kontrolám sa nevyhnú vodiči, to však nie je všetko!

V utorok popoludní stretnete po celom kraji na cestách oveľa viac mužov zákona ako obvykle. Bacha si tentoraz musia dať nielen motoristi.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na policajnú akciu v celom kraji: Kontrolám sa nevyhnú vodiči, to však nie je všetko!
Zdroj: TASR

„Zamerajú sa na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky jej nemotorovými účastníkmi s osobitným dôrazom na vybavenie bicyklov, používania ochranných prilieb cyklistami, používanie reflexných prvkov alebo reflexných bezpečnostných odevov za zníženej viditeľnosti cyklistami a chodcami ako aj na používanie priechodov pre chodcov“, povedal hovorca KPZ Szabó.

To však nie je všetko. Kontrolám sa totiž nevyhnú ani vodiči, u nich sa zamerajú na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky týkajúce sa povinností vodičov motorových vozidiel voči chodcom a opačne najmä v obciach. Do akcie budú zapojení aj policajti – preventisti, tí budú nemotorových účastníkov upozorňovať na ich povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona a neosvetleným resp. slabo viditeľným občanom budú v rámci prevencie rozdávať reflexné prvky. Policajti aj touto akciou chcú upozorniť chodcov a cyklistov, aby na cestách nezabúdali na svoju bezpečnosť.

V týchto dňoch sa veľmi rýchlo stmieva a neosvetlený cyklista i chodec na ceste bez reflexných prvkov je veľkým rizikom. Použitie svetlého oblečenia a reflexných prvkov výrazne zvyšuje bezpečnosť. Za zníženej viditeľnosti by chodci a cyklisti mali mať neustále na pamäti, že ich musí byť dobre vidieť, v mnohých prípadoch ich bez reflexných prvkov vodiči zbadajú len na poslednú chvíľu. Treba si uvedomiť, že stret s vozidlom v takýchto prípadoch často končí tragicky.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM