Erik Bojničan Správy

Pozoruhodné čísla z košického letiska: Tipnite si, kam sa lietalo najviac!

Rok 2015 bol pre košické letisko jedným z najlepších histórii. Vzrástol počet cestujúcich i leteckých pohybov. Tipnite si, kam sa lietalo najviac!

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodné čísla z košického letiska: Tipnite si, kam sa lietalo najviac!
Zdroj: TASR

V roku 2015 prešlo bránami letiska Košice 410.449 cestu­júcich, čo predstavuje nárast o 15 % v porovnaní s rokom 2014. Najviac mal na to vplyv segment pravidelnej prepravy. Uplynulý rok bol pre letisko tretím najlepším v histórii. Informoval o tom Juraj Toth, hovorca letiska Košice.

Najúspešnejšia charterová linka v histórii

„Najväčší záujem bol o linku do Londýna, ktorú na dennej báze prevádzkuje spoločnosť Wizz Air. Košické letisko zaznamenalo so 114.758 cestujúcimi druhú najúspešnejšiu charterovú sezónu vo svojej histórii, aj keď v porovnaní s rokom 2014 ide o pokles o 6 %. Najrušnejším dňom roka bol 28. júl s 3505 vybavenými cestujúcimi,“ uviedol hovorca, podľa ktorého pokiaľ ide o počet leteckých pohybov, najsilnejším dňom bol 12. august, kedy bolo zaznamenaných 46 pohybov, z toho 24 odletov a 22 príletov.

„Celkovo letisko Košice v uplynulom roku zaznamenalo 8426 leteckých pohybov. V porovnaní s rokom 2014 je to nárast o 13 %. Súčet maximálnych vzletových hmotností všetkých vlani vybavených lietadiel bol 132.849 ton maximálnej vzletovej hmotnosti (MTOW), čo je nárast o 27 %,“ konštatoval Toth, podľa ktorého celková hmotnosť vybaveného tovaru bola vlani na úrovni 253 ton, čo je medziročný nárast o 205 %.

Minulý rok podľa výkonného riaditeľa a predsedu predstavenstva košického letiska Michaela Tmeja priniesol viaceré novinky. „Boli otvorené štyri nové pravidelné linky (Kyjev, Miláno – Bergamo, Doncaster Sheffield a Bristol), Wizz Air otvoril svoju prvú základňu na Slovensku práve tu v Košiciach a napriek veľmi nestabilnej situácii v Tunisku a Egypte sme zaznamenali druhú najlepšiu charterovú sezónu v histórii,“ povedal.

Pribudne nový dopravca

Od marca bude z Košíc lietať tretí sieťový dopravca, poľská letecká spoločnosť LOT. „Z Košíc bude šesťkrát týždenne lietať do Varšavy a do celého sveta. Aj preto sa do budúcnosti pozeráme optimisticky. S podporou našich partnerov – mesta Košice, Košického samosprávneho kraja, Oblastnej organizácie cestovného ruchu Košice Turizmus a ďalších. Intenzívne pracujeme na ďalšom zlepšovaní leteckej dostupnosti východného Slovenska. Sme veľmi hrdí, že vďaka podujatiu Košice Runway Run budeme súčasťou projektu Košice – Európske mesto športu 2016,“ dodal šéf letiska.

Poľský národný dopravca LOT bude z Košíc lietať do Varšavy od 30. marca 2016. Lety budú prevádzkované šesťkrát týždenne. Cestujúci sa cez Varšavu v sieti spoločnosti LOT dostanú do vyše 60 destinácií na troch kontinentoch.

Letecká dostupnosť je podľa primátora Košíc Richarda Rašiho pre dlhodobý rozvoj mesta a regiónu nevyhnutná. „Som veľmi rád, že z letiska Košice bolo vlani otvorených hneď niekoľko nových liniek a verím, že v tomto roku pribudnú ďalšie. Špeciálne sa teším na to, ako si 23. apríla zabehnem po vzletovej a pristávacej dráhe košického letiska v rámci Košice Runway Run – jedného z top podujatí roka 2016, kedy sú Košice Európskym mestom športu,“ dodal primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM