Správy

Pozrite si ho v obrazoch: V Košiciach otvorili nové laboratórium

Laboratórium prispeje k vývoju, inováciám a podpore vysokoškolského vzdelávania odborníkov v oblasti fyzikálneho modelovania procesov v zariadení pre plynulé odlievanie ocele.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si ho v obrazoch: V Košiciach otvorili nové laboratórium
5
Galéria
Zdroj: TASR

V Košiciach v piatok otvorili nové spoločné Laboratórium SimConT (Simulation of Continuous Casting Tundish) Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie Technickej univerzity v Košiciach (TUKE), Železiarní Podbrezová (ŽP) a ŽP Výskumno-vývojového centra.

„Ide o vyvrcholenie dlhodobej spolupráce medzi ŽP a našou fakultou. Výchova študentov len pre výchovu, vzdelávanie, kým nie sú zapojení do praxe, to nemá význam. Výstupom tohto laboratória sú reálne výsledky, diplomové práce, uplatnenie absolventov v ŽP a výskum, ktorý vedie k aplikácii priamo v praxi,“ uviedla dekanka Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE Iveta Vasková.

Laboratórium SimConT, čo je Fyzikálny model medzipanvy ŽP, rieši predovšetkým aktuálne problémy podnikovej praxe a urýchlený transfer výsledkov výskumu a vývoja do praxe v podobe konkrétnych inovačných projektov.

„Proces odlievania ocele na takomto zariadení je známy už desiatky rokov. Na jednej strane by sa mohlo zdať, že už je úplne zvládnutý, ale stále rastúce požiadavky na kvalitu a pridanú hodnotu produktu nás nútia hľadať priestor na zlepšenie. Práve v medzipanve je ten priestor veľmi veľký,“ vysvetlil vedúci laboratória a výskumník Branislav Bulko.

Podľa riaditeľa ŽP Výskumno-vývojového centra Ľudovíta Pariláka model umožňuje vo vodnom roztoku študovať priamo deje v roztavenej oceli pri 1600 stupňoch Celzia.

„Navyše vieme tieto procesy ovládať, matematicky popisovať, modelovať, simulovať. To znamená, že to je najvyšší spôsob výskumu a vývoja, ktorý sa dá priamo prenášať potom do praxe,“ vysvetlil Parilák s tým, že to prispeje k tomu, aby bola oceľ, ktorú vyrábajú, kvalitnejšia, čistejšia a aby boli nové akosti, ktoré budú vyrábať. Silná firma si podľa neho môže nakúpiť vybavenie špičkovej kvality, nemusí robiť výskum a vývoj.

„Dôležitý je poznávací proces, ktorý ľudia robia v železiarňach v prevádzkach, v našom výskumno-vývojovom centre a na univerzitách, ktoré vzdelávajú ľudí v tejto oblasti, čiže tu budú vychovávaní špecialisti pre termodynamiku procesu, tekutú fázu či kvalitu ocele. Sú to diplomové práce, doktorandské práce a, samozrejme, očakávame, že títo ľudia prídu k nám,“ dodal Parilák.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM