Zuzana Vajayová Rôzne

Pozvánka na divadelné predstavenie Divadla z chatrče

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pozýva na predstavenie amatérskych hercov z rómskej osady v Moldave nad Bodvou, ktoré sa uskutoční na Ministerstve práce, soc. vecí a rodiny SR v piatok 8. apríla o 09.00 hod.

Vystúpením hercov dramatického krúžku komunitného centra v Moldave nad Bodvou si MPSVR pripomenie 8. apríl – Medzinárodný deň Rómov. Tento dátum určili účastníci IV. kongresu Internacional Romani Union (IRU) vo Varšave ako svoj pamätný deň na počesť prvého celosvetového stretnutia Rómov, ktoré sa konalo 8. až 12. apríla 1971 v Orpingtone pri Londýne. Už štvrté desaťročie je tak tento deň príležitosťou na pripomenutie si histórie rómskeho národa.

Divadlo z chatrče: Hercami Divadla z chatrče sú amatéri, ktorí nemali v živote šancu vidieť skutočné divadlo. Aj napriek tomu nacvičili presvedčivú scénku o vlastnom živote na okraji záujmu spoločnosti. Divadelné predstavenie ukazuje tragický príbeh mladého chlapca z osady, predstavenie sprevádzajú rómske piesne s textami upravenými pre potreby divadla.

Predstavenie vzniklo v rámci aktivít komunitného centra v osade Budulovská, ktorého činnosť financuje nezisková organizácia ETP Slovensko. Dramatický krúžok navštevujú mladí Rómovia, umožňuje im zmysluplne tráviť voľný čas a rozvíjať vlastnú osobnosť.

Autorkou scenára je rómska komunitná pracovníčka Irma Horváthová, mama štyroch detí.

TASR informovala Andrea Hajdúchová, Mediálny odbor, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM