Zuzana Vajayová Rôzne

Pravica podpísala koaličnú dohodu o spolupráci v mestskom zastupiteľstve

Dohodu o spolupráci a spoločnom postupe v Mestskom zastupiteľstve (MZ) v Košiciach podpísali dnes pravicové politické subjekty SDKÚ – DS, KDH, SMK-MKP a EDS.

„Naše politické subjekty išli do komunálnych volieb v roku 2010 v koalícii a spolu sme získali 20 poslaneckých mandátov. Od volieb sme pôsobili v spoločnom poslaneckom klube, ktorý však prestal plniť predstavy jednotlivých politických strán o efektívnej opozičnej politike,“ informoval novinárov predseda mestského výboru SDKÚ – DS Viliam Novotný. Objasnil, že v spoločnom klubu dochádzalo často k rozličným názorom a neraz sa stalo, že niektorí poslanci hlasovali inak, ako zvyšok poslaneckého klubu.

„Dochádza k rozdeleniu spoločného klubu a vznikajú dva poslanecké kluby SDKÚ – DS a klub KDH – SMK-MKP s tým, že spolupráca by sa mohla posunúť na vyššiu úroveň,“ doplnil predseda poslaneckého klubu KDH v MZ Daniel Rusnák. Ako ďalej doplnil Novotný, predchádzajúce skúsenosti priviedli predstaviteľov politických strán k uzavretiu Koaličnej dohody o spolupráci v MZ v Košiciach. „Táto dohoda zakotvuje podmienky, za ktorých bude zabezpečený výkon opozičnej politiky koalície,“ vyhlásil.

Predstavitelia politických strán deklarovali vôľu v tomto volebnom období, až do roku 2014 spoločne presadzovať programové ciele, medzi ktoré patrí podpora nových investícií a pracovných príležitostí. „Platnosť dohody vyprší šesť mesiacov pred komunálnymi voľbami a nemá súvislosť s predčasnými parlamentnými voľbami,“ doplnil Novotný a zdôraznil, že ide len o spoluprácu v meste Košice a nemá ani predznamenávať ďalšie fungovanie pravicových strán po ďalších komunálnych voľbách.

„Koaličná dohoda umožní politickým stranám zaujímať stanoviská odlišné od koaličných partnerov, prípadne postupovať odlišne v MZ, musia však o tom vopred informovať koaličných partnerov,“ prehlásil Novotný.

Vznik koaličnej dohody ocenil aj mestský predseda SMK-MKP Jozef Filipko. „Verím, že spolupráca bude teraz efektívnejšia,“ do­dal.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM