Lucia Lauková Rôzne

Prdimucha, Hovado či Strašifták: Staré matriky ukrývajú hanlivé slovenské priezviská

Niektoré priezviská môžu svojim nositeľom prinášať posmech. Záznamy o nich sa dochovali v starých matrikách.

Ilustračný obrázok k článku Prdimucha, Hovado či Strašifták: Staré matriky ukrývajú hanlivé slovenské priezviská
Zdroj: TASR

Priezvisko má silnú výpovednú hodnotu. Môže evokovať silu, ale zároveň zhadzovať, či ponižovať jeho nositeľa. Platí však aj to, že čo bolo prijateľné v minulosti, stalo sa po dvesto rokoch nadávkou alebo vulgárnosťou. S vývinom jazyka sa totiž postupne menil aj význam slov.

Hanlivé priezviská

Hanlivé priezviská z minulosti ako Mastihuba, Strašifták, Prdimucha, Pecivál či Trubiroh by sme už dnes hľadali ťažko. V súčasnosti sa s úsmevom pozeráme na iné. K tým miernejším patrí napríklad nelichotivé pomenovanie pre ústa gamba. Lokálne sa používa aj ako nadávka. Gambovcov nájdeme na Slovensku i v Česku stále dosť. V minulosti bežné meno Buzna dnes prináša ich nositeľom v mužskom tvare posmech. „Podobne je to aj s úplne bežným priezviskom Matrtaj, ktoré je šokujúce na prečítanie spredu aj odzadu“, myslí si etnologička Katarína Nádaská.

Mnohé zanikli

Mnohé priezviská, s ktorými sa stretávame v starých matrikách, medzičasom zanikli. Najčastejšou príčinou bolo úmrtie posledného mužského nositeľa, čiže vymretie rodu po meči. Môže to však byť aj z dôvodu, že majiteľ ho nechcel. V starých matrikách Považskej Bystrice i Galanty sa nachádzalo kedysi priezvisko Hlupák. Dnes by sme ho v matrike už nenašli. Podobne je to aj s priezviskami Somár, Hovado či Sprostý. Nositelia si zmenili priezvisko na Prostý.

„Koncom 19. storočia sa v Lučenci a Kráľovskom Chlmci nachádzalo množstvo nositeľov priezviska identického s hanlivým označením mužského prirodzenia. Ako toto pomenovanie vzniklo, môžeme len hádať, v slovanských jazykoch sa ním označoval kohút. V priebehu pár desaťročí však toto priezvisko zo slovenských matrík zmizlo. Takýto názov niesli aj hrad a rybárska osada na území dnešného Štúrova. Osadu však v 40. rokoch 16. storočia zničili Turci. V jej tesnej blízkosti potom vznikla nová osada Parkán,“ objasňuje K. Nádaská.

Priezviská minulých storočí

K hanlivým slovenským priezviskám možno zaradiť mená ako Prtko, Cundra, Géc, Sral či Šlapka. Tieto pomenovania sa tvorili najčastejšie metaforou, z pomenovania zvierat, rastlín alebo reálií blízkych vtedajšiemu človeku. „Niektoré priezviská mohli vzniknúť ako expresívne prezývky, no dnes ich už ako expresívne nepociťujeme. Medzi priezviskami z minulých storočí nájdeme aj také ako Drbohlav, Prdlavý a Hovnojed. Objavili sa aj mená ako Ctibor Hnojek, Ondrej Smrad, Valentín Moč. O tom, že naši predkovia sa vedeli zasmiať, svedčí aj meno mestského majstra Ján Jebsa či meštianky Anny Vzaduhladkej,“ dodáva Katarína Nádaská.

Dá sa zmeniť

Hovorí sa, že na každú boľačku existuje protijed. Záležitosť s nie práve pozitívne znejúcim priezviskom sa dá vyriešiť na okresnom úrade podľa trvalého pobytu, kde sa povoľujú zmeny mena a priezviska v prípade hanlivých výrazov, alebo ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM