Správy

Pre bezdomovcov prichádza najkrutejšie obdobie roka: Takéto opatrenia prijali Košice...

Zimné počasie núti košických bezdomovcov vyhľadávať miesta, kde by sa mohli aspoň na chvíľu zohriať. Mesto im v tomto vychádza v ústrety, keď v spolupráci s neziskovými organizáciami pripravuje pre ľudí bez domova 240 miest v útulkoch a nocľahárňach.

Ilustračný obrázok k článku Pre bezdomovcov prichádza najkrutejšie obdobie roka: Takéto opatrenia prijali Košice...
Foto: Zuzana Jakubičková

Aj počas nastávajúcej zimy budú môcť košickí bezdomovci stráviť chladné dni a noci v útulkoch a nocľahárňach. „Máme pripravených okolo 240 miest pre bezdomovcov,“ informovala hovorkyňa mesta Košice Martina Urik Viktorínová. Spresnila, že útulky a nocľahárne spravuje Arcidiecézna charita Košice a nezisková organizácia Oáza – nádej pre nový život v Bernátovciach. Prevádzku týchto zariadení finančne podporuje aj mesto Košice.

Košická arcidiecézna charita má na Bosákovej ulici útulok s kapacitou 32 miest a nocľaháreň s kapacitou 50 miest. Na Fialkovej ulici je nocľaháreň s kapacitou 26 lôžok. Charita prevádzkuje útulok a nocľaháreň na Poľnej ulici s kapacitou 40 miest. Nezisková organizáciou Oáza – nádej pre nový život v Bernátovciach má nocľaháreň s kapacitou 50 lôžok a ďalších 50 miest má v útulku.

„Pre prípad potreby zvýšenia existujúcich kapacít rokujeme s neziskovou organizáciou Oáza – nádej pre nový život o dočasnom rozšírení kapacít tohto zariadenia o potrebné miesta s možnosťou otvoriť ich už tento týždeň. Sme pripravení spomínanú neziskovú organizáciu podporiť aj materiálne – lôžkami, dekami a podobne,“ doplnila Urik Viktorínová. Prespanie v útulkoch a nocľahárňach má svoje pravidlá. Človek v núdzi nesmie byť pod vplyvom alkoholu a nesmie vyvolávať konflikty.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM