Webnoviny - Rôzne

Pre Ivetu Radičovú to nebol najhorší rok

Rok 2011 nehodnotí premiérka Iveta Radičová ako najhorší vo svojej politickej kariére, aj keď bol plný turbulencií na domácej aj medzinárodnej scéne.

“Najdynamickejší, najviac rozhodnutí, ťažkých rozhodnutí, ale určite nie najhorší,” tieto prívlastky mu dala premiérka Radičová. V politike sa podľa nej obzvlášť zažívajú vzostupy a pády.

“A v politike na to treba byť pripravený,” dodala.

Niekoľko vecí sa však podľa Radičovej podarilo uskutočniť a dotiahnuť. “Spustením protikorupčného programu a otvoreného vládnutia nastal zlom v spôsobe zatvárania sa politiky do svojej škrupiny,” vyhlásila.

Za dôkaz tohto tvrdenia považuje fakt, že SR sa stala súčasťou celosvetovej iniciatívy otvoreného vládnutia a Slovensko je v prvej vybranej skupine krajín na pozvanie prezidentov USA a prezidentky Brazílie. Ako pripomenula, napriek kríze sa podarilo uskutočniť opatrenia pre mladé rodiny (vyššia materská).

Kríza a Zákonník práce

Zákonník práce vyhodnotila OECD ako desiaty najflexibilnejší. “Je to dôležitá podmienka pre tvorbu pracovných miest, pre lepšie podnikateľské prostredie,” myslí si premiérka. Zmenil sa aj prístup k podpore investícií, keďže zrovnoprávnili zahraničných a domácich uchádzačov o túto podporu, prijali rad opatrení na zlepšenie podmienok zamestnanosti, z ktorých sa už niektoré aj zrealizovali.

“S výsledkom, že v SR napriek kríze v porovnaní s ostatnými krajinami dosahujeme rast zamestnanosti a jemný ale predsa len aj pokles nezamestnanosti,” vyhlásila.

Okrem toho sa spustili projekty na zaraďovanie sa dlhodobo nezamestnaných, a začala sa podľa premiérky nevyhnutná reforma súdnictva. “Tú sme bohužiaľ nestihli dokončiť, čo ma mrzí,” dodala.

Na druhej strane je tu však veľmi hlboká a rozsiahla dlhová kríza, ktorá sa nedotýka len eurozóny a EÚ. Experti ju rozsahom pripodobňujú k roku 1929. “Preto je zrejmé, že žiadne jednotlivé konkrétne riešenie nemôže byť dostačujúce, je len nevyhnutné,” konštatovala predsedníčka vlády.

Podľa jej slov neexistuje také riešenie, ktoré by malo okamžitý efekt, keďže príčiny krízy sa niesli niekoľko desiatok rokov.

“Stále máme jeden z najväčších ekonomických rastov, aj keď je to spomalené, sme druhá krajina v rámci eurozóny s najväčším znížením deficitu za to krátke obdobie z osem pod päť percent,” vyzdvihla. Vláda rušila aj nevýhodné zmluvy.

Popritom sa začali stavať diaľnice s nižšími nákladmi oproti pôvodným plánom a spustili rekonštrukciu rokmi zadlžených železníc. “Čo ma ťaží, sú náklady, ktoré budú spojené s riešením tak hlbokej a vážnej krízy,” dodala.

webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM