Rôzne

Pre mesto ide o mimoriadnu prestíž. Dejiskom Art Film Festu budú Košice aj ďalších 10 rokov

Medzinárodný filmový festival Art Film Fest sa bude aj v najbližších desiatich rokoch konať v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Pre mesto ide o mimoriadnu prestíž. Dejiskom Art Film Festu budú Košice aj ďalších 10 rokov
Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková

V nedeľu dopoludnia o tom na spoločnej tlačovej konferencii v košickom Kulturparku informovali producent festivalu Ján Kováčik a primátor Košíc Jaroslav Polaček, ktorí zároveň podpísali memorandum o ďalšej spolupráci.

Najstarší aj najvýznamnejší

Svoj „domov“ v metropole východu našiel najstarší, najväčší a najvýznamnejší filmový festival na Slovensku ešte v roku 2016. Kováčik upozornil, že Košice ponúkajú skvelú infraštruktúru pre konanie podujatia, na ktorom sa koná tridsiatka filmových projekcií i ďalšie sprievodné akcie.

Filmy sa premietajú na ôsmich rôznych miestach, pričom atmosféru festivalu podľa neho dopĺňa aj blízkosť historického centra.

Chcú ho zveľaďovať

„Festival sa stal symbolickým a aj reálnym rodinným striebrom slovenskej kinematografie a kultúry, navyše, s významným presahom k filmovému svetu. Je radosť spolupracovať so zástupcami mesta i regiónu, ktorí Art Film Fest vnímajú rovnako – ako podujatie, na ktoré môžeme byť spoločne hrdí,“ skonštatoval Kováčik.

Predĺženie spolupráce o ďalších desať rokov podľa neho dáva organizátorom možnosti, ako ďalej spoločne dlhodobo zlepšovať a zveľaďovať toto významné podujatie.

Veľká prestíž

Košický primátor zdôraznil, že festival je pre nich mimoriadne prestížna udalosť. „Drží vlajku nášho mesta na kultúrnej mape Európy skutočne vysoko. Preto sme na oboch stranách neváhali ani na minútu s predĺžením memoranda o vzájomnej spolupráci. Tak, ako vieme byť dobrým partnerom pre športovcov a mesto premeniť na pomyselný štadión či maratónsku trať, vďaka rozvinutej kultúrnej infraštruktúre ponúkame produkcii festivalu ideálne zázemie,“ podotkol Polaček, ktorého teší, že sa Košice stávajú čoraz atraktívnejšou lokalitou aj pre tvorcov filmov a seriálov. Vďaka tomu propagujú mesto doma i v zahraničí.

Festival začal v piatok (21. 6.) svoj jubilejný 30. ročník, vyvrcholí v piatok 28. júna. Okrem medzinárodnej súťaže hraných a krátkych filmov pribudla sekcia filmov z krajín strednej a východnej Európy. V programe je aj ďalšia desiatka nesúťažných filmových sekcií.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM