Eliška Šándorová Správy

Prečo východniari odchádzajú za prácou na západ? Čísla o platoch nepustia

Pamätná veta bývalého premiéra "na východe nič nie je" sčasti odpovedá na veľkú platovú priepasť medzi východom a západom. Rozdiely sú čoraz väčšie.

Ilustračný obrázok k článku Prečo východniari odchádzajú za prácou na západ? Čísla o platoch nepustia
Zdroj: pixabay

Každý mladý človek sa po skončení štúdia chce zamestnať a ako-tak slušne žiť. Rovnako tak chcú rodičia mať adekvátne ohodnotenie svojej práce, aby nemuseli prežívať z výplaty do výplaty. Ako sa hovorí, chlieb v Bratislave stojí rovnako ako na východe.

Žiaľ, pohľad na najnovšie platové (ne)pomery medzi jednotlivými regiónmi Slovenska sú markantné. A nie každý východniar s nadšením opúšťa domovinu a sťahuje sa kdesi za prácou od svojej rodiny a priateľov.

Priepastný rozdiel

V roku 2017 dosiahla priemerná mesačná nominálna mzda zamestnanca v podnikoch s počtom 20 a viac zamestnancov v Košickom kraji 1 027 Eur. Košický kraj dosiahol po Bratislavskom a Trnavskom kraji tretie najvyššie priemerné mzdy v SR. Oproti roku 2016 vzrástli o 6,1 %, čo je tretí najvyšší relatívny prírastok v medzikrajskom porovnaní (po Trenčianskom a Trnavskom kraji).

„Môžeme však konštatovať, že mzdový vývoj bol z územného hľadiska značne nerovnomerný, napríklad celoslovenskú mzdovú úroveň 1 095 Eur prekročili len bratislavské organizácie, a to o 252 Eur v priemere. V ostatných krajoch priemerné mesačné mzdy nedosiahli slovenský mzdový priemer a napríklad v Košickom kraji boli nižšie oproti bratislavským mzdám o 320 Eur a oproti slovenskému priemeru boli nižšie o 68 Eur,“ uviedla Emília Čičváková z košického pracoviska Štatistického úradu SR.

Aj v rámci okresov Košického kraja je mzdová situácia značne diferencovaná. Pri hodnotení mzdového vývoja v organizáciách s počtom 20 a viac zamestnancov je zrejmé, že krajský priemer prekročili len v troch okresoch – Košice II (1 396 Eur), Košice I (1 107 Eur) a Košice IV (1 060 Eur).

V priemere nad 800 Eur zarábali tiež zamestnanci v okresoch Košice-okolie (907 Eur), Michalovce (820 Eur), Rožňava (872 Eur) a Spišská Nová Ves (863 Eur).

Najnižšie mzdy poberali zamestnanci v okresoch Košice III (718 Eur), Sobrance (750 Eur), Trebišov (779 Eur) a Gelnica (800 Eur). Medziročný mzdový nárast sa zaznamenal vo všetkých okresoch Košického kraja (v rozpätí od 0,2 % v okrese Rožňava, do 10,5 % v okrese Košice IV).

Najviac zarábajú v IT

Podľa odvetví ekonomickej činnosti v Košickom kraji najlepšie zarábali zamestnanci v oblasti informácií a komunikácii (1 580 Eur), vo výrobe a rozvode elektriny, plynu a pary (1 417 Eur) a vo finančných a poisťovacích činnostiach (1 198 Eur).

V priemyselnej výrobe boli priemerné mesačné mzdy 1 135 Eur, v stavebníctve 1 064 Eur, vo verejnej správe, obrane a sociálnom zabezpečení 1 154 Eur a v odborných, vedeckých a technických činnostiach 1 143 Eur.

„Najnižšie priemerné mzdy poberali v ubytovacích a stravovacích službách (625 Eur), v administratívnych službách (631 Eur), v oblasti umenia, zábavy a rekreačných služieb (648 Eur) a ostatných osobných službách, vrátane činnosti členských organizácií (604 Eur),“ uviedla Čičváková.

V poľnohospodár­stve, lesníctve a chove rýb zarábali v priemere 902 Eur, v doprave a skladovaní 842 Eur, vo veľkoobchode a maloobchode 865 Eur, v oblasti vzdelávania 935 Eur a v zdravotníctve a sociálnej pomoci 981 Eur.

Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM