Tlačové správy

Prečo zákaz hazardu v Košiciach nič nerieši?

Vďaka väčším právomociam, ktoré samosprávy získali na základe novely zákona o hazardných hrách platnej od novembra minulého roku, môžu mestá zakázať hazard na svojom území jednoduchšie. Košický primátor sa touto snahou netají.

Ilustračný obrázok k článku Prečo zákaz hazardu v Košiciach nič nerieši?
Zdroj: TASR

Už v minulom roku argumentoval zvýšenou kriminalitou, rozpadom rodín či domácim násilím so zámerom na území Košíc hazard výrazne obmedziť či úplne zakázať.

Prvý pokus nevyšiel

Primátor pôvodne predpokladal, že nové všeobecne záväzné nariadenie začne platiť už od budúceho januára, poslanci však jeho návrh odmietli a odvtedy ho pravidelne posúvajú. Podľa starostky mestskej časti Nad Jazerom Lenky Kovačevičovej, ktorá sa vyjadrila pre RTVS, je dôležité to, „ako bude nahradený výpadok príjmov pre jednotlivé mestské časti, pretože poplatky za tie licencie boli príjmom práve mestských častí a jedná sa o značnú sumu.

Do obmedzenia hazardu sa nechce ani najväčšej mestskej časti Košice – Západ, ktorá by takto prišla o 200 000 eur ročne. „Jednoznačne by mali rozhodovať obyvatelia a poslanci na mestských častiach, nie v rámci Mestského zastupiteľstva mesta Košice, pretože mesto Košice nemá z hazardu takmer žiaden príjem,“ povedal pre RTVS starosta mestskej časti Košice-Západ Marcel Vrchota, ktorému sa nepáči, že sa takýto návrh ocitol na stoloch mestských poslancov.

Majú to v rukách mestské časti

V Košiciach je skutočne, čo sa týka hazardu, pomerne špecifická situácia, a preto je hlas starostov mestských častí v tejto otázke dôležitý. Ako podotkol starosta Vrchota, príjmy z herných prevádzok nesmerujú do pokladnice samosprávy, ale priamo do rozpočtov jednotlivých mestských častí.

Na podporu zákazu tak primátor bude musieť získať aj súhlas košických starostov. Košický primátor Polaček sa však nevzdáva a plánuje návrh predložiť znovu. Starostom mestských pripravil viacstranový dokument, ktorý si majú možnosť preštudovať a do septembrového zasadnutia, na ktorom chce primátor návrh znova predložiť, zmeniť svoj postoj k zákazu hazardu.

Diskusia o zákaze

V Košiciach sa tak znovu naštartoval dialóg o téme zákazu hazardu. V dokumente okrem možností obmedzenia hazardu primátor uvádza tiež príčiny a negatívne vplyvy prevádzkovania hazardných hier na spoločnosť, oficiálnymi údajmi ich však nepodkladá. Na starostov apeluje prostredníctvom známych argumentov, akými sú strata príjmov či ohrozenie psychického zdravia jednotlivcov.

Pár mesiacov (bez) hazardu

Ako by mohla vyzerať realita bez kamenných herní, si mohli v ostatných mesiacoch pritom vyskúšať nielen Košičania. Kvôli pandemickej situácii boli herné prevádzky zatvorené na celom Slovensku, no dostupné čísla z prvého štvrťroka roku 2021 ukazujú, že tržby z hazardu napriek zatvoreným kamenným prevádzkam presiahli 125 miliónov eur. Z toho len zisk stávkových kancelárií dosiahol métu 52 miliónov eur.

Zbytočný zákaz?

Práve kvôli nárastu online hazardu dostupného bez ohľadu na lokálne obmedzenia a tiež stávkovým kanceláriám nespadajúcim pod kategóriu „hazardných prevádzok“ na pôde mesta môže byť snaha košického primátora prinajmenšom márna. Namiesto toho, aby ochránil zraniteľných jednotlivcov, posunie ich do menej bezpečného online prostredia dostupného odkiaľkoľvek a zároveň tak pripraví mestské časti zbytočne o peniaze. Sociálno-ekonomických problémov nevyrieši, no môže ich ešte viac zvýrazniť.

Nebezpečenstvo nelegálneho hazardu

Presun hráčov do oveľa dostupnejšieho online priestoru však nemusí byť jediným problémom, ktorý v prípade zákazu hazardu na pôde mesta hrozí. Hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová pripomína, že zmiernenie opatrení prinieslo novú komplikáciu. „Po otvorení krčiem a pohostinstiev sme zaznamenali vysoký nárast nelegálnych výherných automatov. Momentálne tieto stroje nestíhame mapovať, aby sme na ne mohli upozorniť kontrolné orgány.

Predmetom diskusie by teda zrejme nemalo byť, či hazard v Košiciach zakázať a pripraviť tak mestské časti o peniaze, ale to, ako možno otázku hazardu riešiť konštruktívne, bez toho, aby boli zraniteľné skupiny zbytočne prinútené siahnuť po online zábave či nelegálnych automatoch.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM