Eva Mikulová Správy

Pred 125 rokmi umrel Louis Pasteur - priekopník očkovania. Nemocnica nesie jeho meno

Francúzsky chemik, biológ a lekár, zakladateľ mikrobiológie, lekárskej imunológie a stereochémie vynašiel pasterizáciu či objasnil fermentačný proces.

Ilustračný obrázok k článku Pred 125 rokmi umrel Louis Pasteur - priekopník očkovania. Nemocnica nesie jeho meno
Zdroj: UNLP

Svet si v pondelok 28. septembra pripomenul 125. výročie úmrtia vedca a osobnosti svetového formátu Louisa Pasteura.

Francúzsky chemik, biológ a lekár, zakladateľ mikrobiológie, lekárskej imunológie a stereochémie vynašiel pasterizáciu či objasnil fermentačný proces. Do histórie sa zapísal mnohými objavmi.

Očkovanie zachránilo milióny životov

„Jedným z najvýznamnejších bolo objavenie vakcíny proti besnote, vďaka čomu sa podarilo zachrániť tisíce ľudských životov. Obzvlášť by sme si mali pripomenúť, že práve Louis Pasteur presadil zavedenie očkovania. Vďaka tomu dodnes zachraňujeme milióny ľudí,“ vysvetľuje Martin Paulo, výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť Univerzitnej nemocnice L. Pastuera v Košiciach.

„O dôležitosti očkovania sa dnes, v čase pandémiu koronavírusu COVID-19, veľa debatuje – mnohokrát aj neodborne. Žiaľ, verejnosť je zavalená cez sociálne siete aj mnohými dezinformáciami a hoaxami,“ dodáva.

Pôvodná Štátna nemocnica v Košiciach bola slávnostne otvorená 24. júna 1924. 

V tom čase bola najväčšou a najmodernejšou nemocnicou na Slovensku so 600 lôžkami a jej pýchou boli štyri operačné sály. Ku koncu dvadsiatych rokov sa postupne dobudovávala a tým sa zvyšovala aj jej kapacita.

Pasteurov ústav

V roku 1928 sa počet lôžok zvýšil na 848 a medzi zdravotníkmi sa hovorilo o potrebe väčšej kapacity kvôli infekčným chorobám.

Tie stále pretrvávali a keď sa objavila na Slovensku besnota, v roku 1928 bol zriadený v Štátnej nemocnici v Košiciach Pasteurov ústav s pôsobnosťou pre celé Slovensko a Podkarpatskú Rus pod názvom: „Pasteurova ošetrovňa v Štátnej nemocnici v Košiciach“.

Pasteurov ústav v Košiciach sa stal druhým vo vtedajšom Československu. Prvý a jediný dovtedy existoval len v Prahe. Pacienti z východu krajiny, aj z Podkarpatskej Rusi, preto dovtedy museli cestovať kvôli liečbe besnoty do Prahy aj dva dni.

Lekári a zdravotníci v košickom ústave až do roku 1938 zachraňovali ľudské životy ohrozené besnotou.

Univerzitná nemocnica s hrdosťou nesie pomenovanie po jednej z najvýznamnejších osobností. Louisa Pasteura pripomína pamätná tabuľa na III. pavilóne terajšej Univerzitnej nemocnice.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM