Webnoviny - Rôzne

Pred cestou za hranice sa pripoistite a zaočkujte

Tí, ktorí sa rozhodli tráviť letné chvíle za hranicami, by sa mali pripoistiť, zaočkovať a vyplniť registračný formulár na stránke Ministerstva zahraničných vecí SR.

Foto: Ilustračné foto SITA (WEBNOVINY) – Môžu sa tak vyhnúť viacerým problémom a zabezpečiť si účinnú pomoc v prípade núdze. Hoci sa slovenskí turisti v zahraničí môžu so žiadosťou o podporu obrátiť na naše zastupiteľstvá, občanov zaregistrovaných v registračnom formulári môže v krízových situáciách kontaktovať priamo ambasáda či konzulát.

V štáte, v ktorom sa slovenské zastupiteľstvo nenachádza, pomôže Slovákom aj konzulát iného štátu Európskej únie. „Minulý rok sme mali konzulárny prípad v Stredoafrickej republike, kde boli zadržaní slovenskí turisti. Zadržali ich miestne úrady s tým, že boli obvinení z pokusu o štátny prevrat a vtedy veľmi pomohol konzul Francúzskej republiky, ktorý s nami spolupracoval, nakoniec sa nám podarilo dostať ich späť do vlasti,“ uviedol hovorca MZV Ľuboš Schwarzbacher.

Pred cestou do zahraničia je rovnako dôležité sa komerčne pripoistiť pre prípad ochorenia, úrazu, smrti či športových aktivít. „Európska karta zdravotného poistenia slúži len na pokrytie základného lekárskeho ošetrenia, nie na transport zraneného,“ upozorňuje rezort diplomacie. V súvislosti so starostlivosťou o bezpečnosť a zdravie je tiež užitočné konzultovať sa svojím ošetrujúcim lekárom potrebu očkovania do cieľovej krajiny. Viac informácií možno získať na internetových stránkach www.ockovanie.sk alebo www.cudzokrajne.sk.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM