Správy

Pred rokom sme obdivovali orchidey. Dnes zíva botanická záhrada prázdnotou, FOTO

Botanická záhrada je pre pandémiu od októbra zatvorená. Na tradičné výstavy si tak musíme počkať.

Ilustračný obrázok k článku Pred rokom sme obdivovali orchidey. Dnes zíva botanická záhrada prázdnotou, FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Vo februári sa v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) tradičné koná obľúbená výstava orchideí, ktorá každoročne priláka stovky návštevníkov. Pandémia koronavírusu nás ale tento rok o tradičnú výstavu pripraví.

Minulý rok museli výstavu pre pandémiu predčasne ukončiť, tento rok sa žiadna nekoná. Botanická záhrada je pre návštevníkov kvôli platným opatreniam už niekoľko mesiacov zatvorená.

Pokles návštevníkov

Pandémia, rušenie výstav a zatváranie záhrady sa podpísali aj na počte návštevníkov. Ako pre TASR uviedol hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan, vlani navštívilo botanickú záhradu približne o polovicu menej ľudí ako bežne. Výpadok príjmov tak predstavuje niekoľko desiatok tisíc eur. Minulý rok si botanická záhrad pripomínala aj svoje 70. výročie. Vzhľadom na pripravené akcie pri tejto príležitosti očakávala aj vysokú návštevnosť.

„V letných mesiacoch sme síce zaznamenali viac ako dvojnásobnú návštevnosť, ale súhrnne je to za celý rok len 50 percent návštevnosti v bežnom roku,“ povedal. K podstatnému výpadku príjmov podľa neho prispelo, že z dôvodu protiepidemických opatrení bola zatvorená niekoľko mesiacov na jar i v závere roka 2020.

V roku 2019, keď bola záhrada pre rekonštrukciu zatvorená tri a pol mesiaca, zaznamenala 35 054 návštev­níkov. Vlani počet platiacich návštevníkov klesol približne na 22 900. Výpadok príjmov tak medziročne dosiahol približne 30 000 eur.

Prejde obnovou

Botanická záhrada je pre verejnosť nepretržite zatvorená od polovice vlaňajšieho októbra. „Tento čas sa využíva na bežnú prevádzkovú činnosť, starostlivosť o rastliny ako vo vonkajších, tak aj vo vnútorných priestoroch, prípravu novej sezóny či modernizáciu webovej stránky,“ pripomenul Zavatčan.

V tomto roku sa podľa neho pripravujú aj na rozsiahlu modernizáciu vstupných priestorov a kompletné zateplenie budovy. „Získali sme na to prostriedky z projektu financovaného Európskou úniou cez Ministerstvo životného prostredia SR. Po realizácii tohto projektu takmer za milión eur, v trvaní zhruba jedného roka, získa záhrada nový vzhľad a moderné návštevnícke centrum,“ spresnil.

Kým je botanická záhrada zatvorená, zaspomínajte si s nami na minuloročnú výstavu, keď boli skleníky plné krásnych rozkvitnutých orchideí. Fotografie nájdete v priloženej galérii.

Prečítajte si tiež

Výstava orchideí v botanickej záhrade
10
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM