Zuzana Vajayová Rôzne

Pred synagógou bude pamätník obetiam holokaustu

Spolok na podporu skrášľovania Košíc v spolupráci s Mestskou časťou Košice – Staré Mesto a občianskym zdužením Young leaders for Europe zorganizoval vo štvrtok 27. januára stretnutie občanov tohto mesta pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky na

„Stretnutiu občanov v ten istý deň predchádzali besedy so študentmi stredných škôl. Podujatie bolo súčasťou iniciatívy Občania občanom. Počas stretnutia sa premietal dokument Cesty Magdalény Robinsonovej,“ povedal predseda spolku Ladislav Rovinský.

Za medzinárodný deň pamiatky na obete holokaustu vyhlásilo 27. január Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov na 42. plenárnom zasadaní 1. novembra 2005. Dátum 27. január bol zvolený preto, že v ten deň v roku 1945 bol oslobodený koncentračný a vyhladzovací tábor Osvienčim v nacistami okupovanom Poľsku. V tomto tábore podľa dostupných informácií zahynulo vyše milióna Židov. Počas druhej svetovej vojny nemeckí nacisti zavraždili šesť miliónov Židov. V Košiciach v roku 1944 vyviezli 14.000 obyvateľov Košíc a okolia do Osvienčimu. Väčšina z nich sa nevrátila a zahynula. Medzi týmito občanmi bolo aj mnoho významných osobností kultúrneho a spoločenského života, ktorí svojou činnosťou prispeli k rozvoju mesta Košice.

Preto skupina občanov a zástupcov občianskych združení založila občiansku iniciatívu Občania občanom, ktorej cieľom je na počesť a pamiatku obetí holokaustu postaviť v Košiciach pamätník. Príspevky na výstavbu pamätníka získava verejnou zbierkou.

„Doposiaľ na zbierku prispeli občania, organizácie a kolektívy čiastkou 2712,60 eura, pričom náklady na zbierku, ako sú vedenie účtu, poštovné či tlač materiálov boli 203,86 eura,“ dodal Rovinský.

Po rokovaniach s mestom Košice bolo dohodnuté miesto pamätníka – pred synagógou na Puškinovej ulici. „Na umelecké stvárnenie pamätníka a realizáciu bude vypísaná súťaž. Pamätník bude spomienkou na tých, ktorí trpeli, na tých, ktorí sa nevrátili i mementom pre všetkých,“ uzavrel Rovinský.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM