Alexandra Kolínská Správy

Prestížna cena za architektúru putuje do Košíc: Profíkov zaujala prestavba našich starých kasarní!

Kedysi schátraná budova, dnes nápaditý kultúrny stánok. Zhodla sa na tom aj odborná porota architektonickej súťaže CE.ZA.AR. Jedným z víťazov sú aj bývalé košické kasárne, dnes Kulturpark.

Ilustračný obrázok k článku Prestížna cena za architektúru putuje do Košíc: Profíkov zaujala prestavba našich starých kasarní!
Zdroj: Webnoviny.sk

Nedávno sme vás informovali o ocenení Kulturparku, ktorý oslovil Európu. Viac sa dočítate TU.

CE.ZA.AR 2014 vyvrcholil v stredu 8. októbra večer v bratislavskej Starej tržnici slávnostným odovzdaním sošiek víťazom. Ako agentúru SITA za organizátorov súťaže informovala architektka Broňa Tarnócy, ocenenie CE.ZA.AR sa udeľuje každoročne v šiestich kategóriách: rodinné domy, bytové domy, občianske a priemyselné budovy, rekonštrukcia a obnova budov, interiér a exteriér.

„Úlohou ocenenia CE.ZA.AR je zdôrazniť kultúrnu hodnotu architektonických diel, podporovať excelentnosť profesionálnych výkonov architektov, poukázať na kvalitu budovaného životného prostredia a predovšetkým kultivovať verejné povedomie o architektúre ako takej,“ informovala.

Medzi občianskymi a priemyselnými budovami vyhral projekt Kasárne Kulturpark Košice, pod ktorý sa podpísali Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Gabriel Boženík, Marcel Benčík, Milan Vlček a Silvia Šillová. Tímu autorov sa podarilo premeniť areál pôvodných rakúsko-uhorských kasární z 19. storočia na nové multižánrové kultúrne centrum, pričom celému projektu dali aj silný environmentálny rozmer. Kasárne Kulturpark Košice bodovali tiež v kategórii Exteriér. Dielo totiž zmenilo pôvodne uzavretý a pre bežného človeka neprístupný vojenský komplex na otvorený mestský priestor, ktorý tvorí park a nové námestie.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM