Krimi

Pri domove seniorov v Košiciach našli mŕtvu ženu, spáchala samovraždu

Pri budove Strediska sociálnych služieb mesta Košice na Garbiarskej ulici bolo v sobotu (21.7.) ráno nájdené bezvládne telo 76-ročnej ženy. Predpokladá sa, že spáchala samovraždu.

Ilustračný obrázok k článku Pri domove seniorov v Košiciach našli mŕtvu ženu, spáchala samovraždu
Zdroj: TASR

Riaditeľ zariadenia Ján Valko v utorok pred novinármi vyjadril ľútosť nad udalosťou a úprimnú sústrasť pozostalým. Uviedol pritom, že podľa ich informácií žena nemala na Slovensku rodinu, čo sa týka jej zdravotného stavu, mala viacero zdravotných i psychiatrických diagnóz.

Telo ženy našla po 6.00 h zamestnankyňa zariadenia. Obhliadajúci lekár podľa záznamov o 7.30 h stanovil predpokladaný čas úmrtia na 6.00 h.

Pod podhľadom psychiatrov

„Veľmi ma mrzí, že k takejto situácii došlo, a verím, že aj všetkých vedúcich a radových zamestnancov sa to neskutočne bytostne dotklo, pretože každodennou prácou sa snažíme starať o našich klientov,“ uviedol riaditeľ, ktorý pre udalosť prerušil dovolenku.

Žena bývala v zariadení od roku 2008 so 4. stupňom odkázanosti, vlani jej bol uznaný 5. stupeň odkázanosti. V zariadení bývala na prvom poschodí v samostatnej izbe v dvojgarsónke.

„Od roku 2013 bola trvale pod opakovaným psychologickým dohľadom, do súčasnosti absolvovala spolu 17 psychologických vyšetrení, toho roku to bolo dvakrát, jedno bolo v januári druhé v apríli. Od roku 2014 jej bolo opakovane odporúčané aj psychiatrické vyšetrenie, a to z dôvodu, že mala zdravotné ťažkosti, a tie mali vplyv na jej psychiku. Tých zdravotných diagnóz mala hodne a, samozrejme, okrem toho mala aj psychiatrické diagnózy,“ povedal Valko.

Nechcela sa liečiť

Klientka podľa neho odmietla ísť na vyšetrenie k psychiatrovi, ktorého má zariadenie zazmluvnené. „Vyšetrenie odmietla s tým, že je vedená u inej svojej psychiatričky, je svojprávna a zúčastní sa na vyšetrení vtedy, keď to uzná za vhodné. Máme o tom záznam,“ povedal riaditeľ.

Valko ďalej konštatoval, že v ich prípade ide o zaradenie pre seniorov, ktoré je ich domovom, a nie zdravotnícke zariadenie. Za problém pritom označil, že klienti často napriek výzvam zatajujú svoje aktuálne zdravotné lekárske správy.

Odmietol odpovedať na otázky, či by mal v súvislosti s prípadom z funkcie odstúpiť.

Úmrtie vyšetruje polícia, vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. „Polícia doposiaľ nedisponuje oficiálnou správou o príčine úmrtia 76-ročnej ženy, po doručení oficiálnej správy o výsledku pitvy polícia rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla v utorok pre TASR košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM