Aktualizované Správy

Pri moste v Jaklovciach hrozí vybreženie potoka. Vyhlásia mimoriadnu situáciu?

Pre dlhotrvajúci dážď sa dvíhajú hladiny vodných tokov aj v obci Jaklovce v okrese Gelnica.

Ilustračný obrázok k článku Pri moste v Jaklovciach hrozí vybreženie potoka. Vyhlásia mimoriadnu situáciu?
Zdroj: TASR/František Iván

Pri jednom z mostov začali v utorok 13. októbra s vrecovaním, dobrovoľní hasiči majú pomáhať s odčerpávaním vody z pivníc. Ako povedal starosta Matúš Fedor, v prípade potreby sú pripravení vyhlásiť mimoriadnu situáciu.

Prší už od nedele (11. 10.), voda tečie po asfaltovej ceste na severnej aj južnej strane obce. „Nedá sa povedať, že by sa niektorý potok vylial. Voda síce ide aj po ceste, ale zatiaľ to nie je také strašné, ako to bolo počas letného prívalového dažďa. Ak by potok, ktorý ide z Kojšova a Veľkého Folkmara, stúpal takým tempom ako ráno, bolo by to iné. Našťastie sa to zastavilo,“ povedal s tým, že v súčasnosti je priestor na prietok pod mostom v obci na úrovni približne 20 centimetrov.

Hrozí vybreženie

Pripomenul, že pri väčších dažďoch hrozí v tomto úseku vybreženie. „Je to navrecované, ďalšia partia ešte pôjde vrecovať piesok. Mali sme aj techniku,“ uviedol starosta.

Okrem zamestnancov obce, resp. aktivačných pracovníkov má obyvateľom pomôcť aj tunajší dobrovoľný hasičský zbor. Jeho členovia by mali odčerpávať vodu z pivníc. „Niektorí majú problém dostať sa do garáží či suterénnych priestorov. Hnilec je vysoko, spodná voda stúpa a tlačí sa hore,“ vysvetlil starosta.

Sledujú aj situáciu Hnilca v Gelnici, Mníšku nad Hnilcom, Nálepkove či Helcmanovciach. Podľa toho vedia odhadnúť prognózu pre Jaklovce.

Situáciu monitorujú aj na moste do priemyselného parku. „V strede je pilier. Je to pre nás životne dôležité, keďže ide o dopravnú tepnu do priemyslnej zóny. Tam tiež sledujeme, či sa tam neobjaví nejaké brvno, ktoré by to zahatilo,“ dodal Fedor.

Aktualizované 13. októbra 18.21 hod: Povodňovú aktivitu tretieho stupňa vyhlásil v utorok večer primátor Gelnice Dušan Tomaško. Ako p ovedal, voda zatopila niekoľko domov a strhla aj príjazdový most k jednému rodinnému domu v lokalite Perlová dolina. Hladina rieky Hnilec sa zdvihla po dlhotrvajúcich dažďoch.

Ešte dnes bude zasadať protipovodňová komisia, kde sú prizvané zložky, ako policajti, profesionálni aj dobrovoľní hasiči, zástupcovia okresného úradu, civilnej ochrany aj oddelenia výstavby,“ uviedol s tým, že momentálne monitorujú všetky povodia a realizujú fotodokumentáciu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM