Michal Lendel Správy

Pri storočnej vode môžu byť Košice ohrozené: Začne sa s výstavbou súvislej protipovodňovej ochrany

Od budúceho roka sa začína s prácami na výstavbe súvislej protipovodňovej ochrany mesta. Tú zatiaľ metropola východu nemá. Hornád tak môže ohroziť veľkú časť mesta už na úrovni storočnej vody. Ministerstvo životného prostredia tak dostalo zelenú v riešení situácie.

Ilustračný obrázok k článku Pri storočnej vode môžu byť Košice ohrozené: Začne sa s výstavbou súvislej protipovodňovej ochrany
Zdroj: TASR

Vláda dnes rozhodla, ako sa bude riešiť nedostatočná protipovodňová ochrana mesta Košice. V rámci opatrení má Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zabezpečiť peniaze na rekonštrukciu hate Vyšné Opátske, ktorá sa má s nákladmi tri milióny eur realizovať v budúcom roku.

Do konca roka 2014 sa má začať aj s prácami na zvýšení prietokovej kapacity mosta Ťahanovce, predpokladané výdavky sú 95 000 eur. Na pilotný projekt Čistenie vodnej nádrže Ružín s cieľom zvýšenia protipovodňovej funkcie nádrže je na tento rok určených 200 000 eur a v ďalších dvoch rokoch 500 000 eur.

„Košice – druhé najväčšie mesto Slovenskej republiky – nemá vybudovanú súvislú ochranu pred povodňami na rieke Hornád. Pri povodni na úrovni storočnej vody sú reálne ohrozené mestské časti mesta Košice: Ťahanovce, Sever, Staré Mesto, Džungľa, Vyšné Opátske a Krásna nad Hornádom,“ uviedlo vo vládnom materiáli MŽP SR. Nedostatočná ochrana pred povodňami sa prejavila najmä počas povodne v roku 2010. Problémy so záplavami sa vyskytujú aj na iných menších tokoch nachádzajúcich sa na území Košíc.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM