Eva Mikulová Správy

Príďte darovať krv v rámci akcie Letná kvapka krvi. Darovať môžu i očkovaní

Darcovskú akciu "Letná kvapka krvi", organizuje Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) už tento piatok 6. augusta.

Ilustračný obrázok k článku Príďte darovať krv v rámci akcie Letná kvapka krvi. Darovať môžu i očkovaní
Zdroj: UNLP

UNLP pozýva všetkých darcov aj prvodarcov krvi na mobilný odber v areáli nemocnice na Rastislavovej 43, do XXVIII. pavilónu, zvaného Pavilón zdravia, na 2. poschodie.

Krv bude možné darovať od 8.00 do 11.30 hod. Záujemcovia o darovanie krvi sú vítaní aj priamo na pracovisku Národnej transfúznej služby (NTS) v Košiciach, na prízemí polikliniky na Triede SNP.

Zásoby sa míňajú

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice pozýva všetkých dobrých ľudí so zodpovedným prístupom k životu na darovanie krvi počas LETNEJ KVAPKY KRVI v UNLP.

„Naša dobročinná akcia má prispieť k doplneniu rýchlo míňajúcich sa krvných zásob, ktoré pacienti akútne potrebujú na svoju liečbu,“ uviedol generálny riaditeľ UNLP Ján Slávik a doplnil: „Len na našej Klinike hematológie a onkohematológie, potrebujú pacienti takmer 1 680 litrov krvných liekov za rok.“ Výrazný nedostatok darcov krvi potvrdila aj Národná transfúzna služba Košice, ktorá nemocnicu zásobuje krvnými prípravkami.

Krvná banka UNLP zabezpečuje transfúzne lieky (erytrocyty, trombocyty a plazmu) aj pre Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, Východoslovenský onkologický ústav, Detskú fakultnú nemocnicu, ako aj pre Vysokošpeciali­zovaný odborný ústav geriatrický sv. Lukáša a Nemocnicu sv. Michala.

Zaočkovaní darcovia

Darovať krv je možné najskôr 14 dní po druhom očkovaní mRNA vakcínou (Pfizer/BioNTech, Moderna) a najskôr 28 dní po podaní druhej dávky vektorových vakcín (Astra Zeneca, Johnson&Johnson, Sputnik V).

Ak sa u darcov do 14 dní po darovaní krvi, objavia príznaky respiračného ochorenia alebo zvýšená teplota nad 37°C neodkladne kontaktujte NTS Košice.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM