Eva Mikulová Rôzne

Príďte prepísať rekord! Košičania budú tancovať karičku s pokusom o slovenský rekord

V najdlhší deň roka, vo štvrtok 21. júna, budú Košičania opäť po roku na Hlavnej ulici tancovať východoslovenský ľudový kolový tanec – karička.

Ilustračný obrázok k článku Príďte prepísať rekord! Košičania budú tancovať karičku s pokusom o slovenský rekord
Zdroj: Mesto Košice

Už niekoľko týždňov ju nacvičovalo takmer tisíc ľudí. Na Karičku slnovratu 2018 prídu základné, stredné školy, ZUŠ, folklórne kolektívy, skupinoví nadšenci i jednotlivci. Aj pokus o šiesty ustanovujúci slovenský rekord sa bude niesť v znamení magického dátumu. Vytvoria účastníci najdlhšiu slnečnú špirálu? Nové výukové videá, prvýkrát aj pre malé skupiny, pripravil odborný garant podujatia FS Železiar.

Inšpirácia Spišom

V tomto šiestom roku existencie unikátneho podujatia sa jeho vedúci choreograf Vlado Urban inšpiroval Spišom. Košice zažili už zemplínsky, abovský a šarišský kruhový tanec. Ostáva už len jeden historický región východného Slovenska, a to je Gemer. Netradičné tiež je, že veľká tancovačka na Hlavnej 21. júna bude mať podobu nielen kruhov, ale aj štvorcov, vlnoviek či slnečných lúčov. Symbolicky sa tak spojí s magickým dátumom roka, letným slnovratom. Podujatie preto dostalo oficiálny názov Karička slnovratu 2018.

Pokus o šiesty ustanovujúci slovenský rekord bude mať podobu hromadného pozdravu slnku v špirále a v kruhu. Veľká tancovačka v kruhoch otvorí 37. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Cassovia Folkfest, na ktorý prídu aj folklórne súbor zo srbského Valieva a rumunského Oradea. A i oni si spoločne zatancujú karičku.

Päť rekordov

Na predošlých ročníkov tancovali i finalisti televíznej súťaže Zem spieva, ako napríklad folklórne súbory Borievka a Škvarkare z Košíc. Účasť pre každého záujemcu je bezplatná. Karička odštartovala v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Úspešne pokračovala aj v rokoch 2014 Obrovskou karičkou, 2015 Karičkou-tancom priateľov, v roku 2016 Veselou Karičkou a v 2017 Jubilejnou karičkou. Za päť rokov vyše 4000 ľudí na Hlavnej spoločne vytvorili päť ustanovujúcich slovenských rekordov.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM