Veronika Hunyadiová Správy

Primátor bije na POPLACH: Košičania, ostaňte doma a netúlajte sa po uliciach!

Epidemická situácia v Košiciach sa zhoršuje. Na poplach bije nemocnica aj primátor.

Ilustračný obrázok k článku Primátor bije na POPLACH: Košičania, ostaňte doma a netúlajte sa po uliciach!
Zdroj: TASR/František Iván

Na piatkovom (5. 2.) tlačovom brífingu informovali primátor Košíc Jaroslav Polaček a vedenie univerzitnej nemocnice L. Pastuera (UNLP) o aktuálnej epidemickej situácii v Košiciach.

Ako informoval výkonný riaditeľ UNLP pre liečebno-preventívnu starostlivosť Martin Paulo, obsadenosť lôžok pre covidových pacientov momentálne dosahuje 90 percent. S koronavírusom je aktuálne hospitalizovaných 310 ľudí, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 24 z nich (stav k 5. 2.). V januári zomrelo v UNLP na nový koronavírus 207 ľudí, čo je dvojnásobok oproti poslednému mesiacu minulého roka.

Pomáha aj Prešov

Podľa Paula denne príjmu do nemocnice 20 až 30 nových pacientov. „Časť musíme posúvať do iných nemocníc na východe Slovenska. Aj napriek veľmi dobrej spolupráci sa aj ich lôžka postupne plnia a nedokážu prevziať toľko našich pacientov ako v predchádzajúcich dňoch,“ uviedol.

Riaditeľ vyzdvihol najmä spoluprácu s prešovskou fakultnou nemocnicou, ktorá od nich prevzala za týždeň 58 pacientov vo vážnom stave. Pacientov doteraz prevážali aj do Krompách a do nemocnice v košickej Šaci.

Seďte doma!

Primátor vyzval obyvateľov, aby dodržiavali zákaz vychádzania a zostali doma. „Mám obrovské obavy z toho, ako budeme v našom meste zvládať situáciu najbližšie dni a týždne. Vyzerá to tak, že mesto Košice, respektíve náš okres, je na tom najhoršie. Ostaňte doma, netúlajte sa po uliciach,“ povedal Polaček. Rodičom osobne odporučil, aby ak nepotrebujú a môžu zostať doma, neposielali deti do škôl. Podľa vlastných slov bude aj on dôsledne zvažovať, či pošle do školy svojho syna. „Budem sa rozhodovať v nedeľu večer. Uvidíme, koľko bude po víkende pozitívnych,“ do­dal.

Mesto komunikuje aj s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach, ktorý by mohol dať otváraniu škôl stopku. Cez víkend bude podľa Polačeka rokovať aj krízový štáb mesta. „Čakáme na ďalšie pokyny od štátnych orgánov a budeme sa nimi riadiť. Sme pripravení a vieme školy od pondelka otvoriť," dodal primátor. V hre je aj možnosť, že by sa školy neotvorili hneď v pondelok, ale o niekoľko dní neskôr.

Infektológ a člen Permanentného krízového štábu SR Pavol Jarčuška nepovažuje návrat detí do škôl za príliš rozumný. Vie si predstaviť, že by sa do škôl vrátili maximálne prvé dva ročníky alebo, aby deti chodili do školy na striedačku, nie celá trieda naraz. Vo väčších mestách ako sú Košice je podľa neho rizikovou aj hromadná doprava, ktorou žiaci cestujú do školy.

Testovanie pomáha

V Košiciach sa od piatka (5. 2.) do nedele (7. 2.) uskutoční už piate kolo plošného testovania. Bude prebiehať v klasických termínoch, v piatok od 16.00 do 20.00 hod. a cez víkend medzi 9.00 a 17.00 hod. Otestovať sa môžete na 65 odberných miest, v rámci ktorých je pripravených 91 odberných tímov. Zoznam je k dispozícii na tejto stránke.

Ďalšie kolo testovania schvaľuje aj Jarčuška. „Máme tu frflošov a hundrošov, ktorí hovoria, že pán primátor urobil v Košiciach už štyri testovania a nezlepšuje sa to. Ak by tie testovania neboli, nemocnica v Košiciach by dávno padla a nemali by sme kde dávať pacientov,“ skonštatoval. V rámci testovania sa prešetria všetky pozitívne vzorky aj PCR testami s cieľom odhaliť britskú mutáciu.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM