Veronika Hunyadiová Samospráva Komunálne voľby

Primátor Jaroslav Polaček v rozhovore: Ako hodnotí boj s pandémiou a tri roky vo funkcii?

S pandémiou zápasíme už dva roky. No napriek tomu sa život v Košiciach nezastavil. Ako hodnotí uplynulý náročný rok košický primátor?

Ilustračný obrázok k článku Primátor Jaroslav Polaček v rozhovore: Ako hodnotí boj s pandémiou a tri roky vo funkcii?
Zdroj: Mesto Košice

S košickým primátorom Jaroslavom Polačekom sme sa porozprávali o aktuálnej pandémii, ale aj o jeho troch rokoch vo funkcii šéfa mesta.

Ako sa mesto posledný rok pasovalo s pandémiou? Ako to ovplyvnilo jeho fungovanie?

Nerád to hovorím, ale pandémia výrazne spomaľuje rozvoj mesta. Jednak nám chýbajú ľudia, ktorí ochoreli a nemôžu tak prísť do práce, zároveň mnohé dodávateľské firmy kvôli výpadku zamestnancov nestíhajú plniť svoje záväzky voči mestu. Príkladom je nielen meškanie pri rekonštrukciách dopravných stavieb. Ovplyvňuje to nielen samotnú realizáciu investícií, ale aj projektové alebo prípravné práce.

Už pomaly dva roky sa snažíme bojovať s dôsledkami ochorenia Covid-19 a prispôsobovať sa situáciám, ktoré priniesla. Toto obdobie mi ukázalo, že vieme držať spolu. Aj keď nás pandémia donútila žiť viac v súkromí a obmedzila sociálne kontakty, myslím, že sme oveľa viac začali rozmýšľať a pracovať pre spoločnosť a pre tých, ktorí sa v tejto dobe stali zraniteľnejšími.

Čo sa napriek pandémii podarilo? Boli projekty, ktoré pandémia zabrzdila?

Pandemická situácia preverila priority mestského rozpočtu. Aj napriek neľahkej finančnej situácii sme na rozdiel od niektorých miest nestopli podporu kultúre ani športu a podarilo sa nám udržať nastavené financovanie.

Podnikatelia v Košiciach kvôli pandémii zatvárali svoje prevádzky a mnohé z nich možno neprežijú. Ako im je mesto nápomocné?

Pomohli sme košickým podnikateľom, aj ich zamestnancom, kedy ich reštaurácie za prenájom letných terás nemuseli platiť miestne dane. Schválili sme aj ďalšie oslobodenie od poplatku za zaujatie verejného priestranstva pre majiteľov letných záhrad a vonkajších sedení. Berieme to ako druh kompenzácie pre majiteľov reštaurácií, ktorí vzhľadom na súčasne platné pandemické opatrenia majú výrazne sťažené podnikanie.

Máte za sebou tri roky na poste primátora. Ako by ste zhodnotili vaše pôsobenie vo funkcii?

Tri roky sú za nami, pred nami ďalší. Mnoho vecí dokončíme, ale budú aj také, ktoré sme rozbehli a chceme dotiahnuť do konca. Pri niektorých projektoch nie je možné vidieť výsledky z večera do rána.

Stihli ste zrealizovať všetky vaše plány?

Ešte pri mojej kandidatúre som si ako jednu z priorít stanovil obnovu správy mestských komunikácií a dnes vidíme výsledky našej práce. Zdevastované chodníky sme pokryli novým asfaltom, opravili sme výtlky a rozbité cesty, a ideme ďalej. Budujeme inteligentné priechody pre chodcov a spustili sme aj inovatívny a participatívny systém zimnej údržby chodníkov. Zrušili sme neefektívne zmluvy s externými dodávateľmi a začíname robiť niektoré práce vo vlastnej réžii. Lacnejšie, rýchlejšie a podstatne ekonomickejšie.

Spustili sme aj odchyt túlavých zvierat Mestskou políciou, ktoré následne umiestňujeme do karanténnej stanice. V spolupráci s bytovým podnikom sme začali s opravami 67 voľných mestských bytov, momentálne je zrekonštruovaná viac ako polovica. Tieto byty sme poskytli do projektu sociálneho nájomného bývania Housing first.

O rok sú tu ďalšie voľby. Čo je ešte do konca tohto volebného obdobia v pláne?

Šport v Košiciach potreboval nevyhnutnú šokovú terapiu. Rozpracovali sme najväčšie investície do profesionálneho a amatérskeho športu za uplynulých 30 rokov. Najbližšie dva roky to bude vyše 29 miliónov eur. Blízko realizácie je prekrytie vodnopólového bazéna v areáli kúpaliska Červená hviezda. Možnosť celoročného trénovania vodnopólistov v tomto novom priestore nám umožní následnú významnú rekonštrukciu mestskej krytej plavárne (MKP) na Národné olympijské centrum plaveckých športov.

V súčasnosti je už hotová prvá etapa výstavby Košickej futbalovej arény (KFA) a čaká nás však dokončenie druhej a tretej etapy výstavby. V spolupráci s FC Košice sme rozbehli aj realizáciu futbalovej akadémie a verím, že do Košíc sa vráti jeden z najpopulárnejších športov súčasnosti. V centre mesta po rokoch konečne opravíme Angels arénu. Vybudujeme nové hľadisko, naprojektované sú nové šatne a zázemie a zmenou prejde aj okolie arény.

V tomto roku sa začne aj modernizácia Slaneckej cesty vrátane rekonštrukcie zastávok a výstavby cyklochodníka. V pláne je aj revitalizácia Mlynského náhonu a vstupu na Verejný cintorín na Rastislavovej.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM