Zuzana Vajayová Rôzne

Primátor R. Raši podpísal zmluvu o poskytnutí preklenovacieho úveru

Zmluvu s Dexia bankou Slovensko, a. s., na poskytnutie krátkodobých návratných zdrojov financovania vo výške 2,5 milióna eur podpísal dnes primátor mesta Košice Richard Raši.

Úver mesto použije na vyrovnanie časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami bežného rozpočtu mesta v roku 2011, najmä na vykrytie prevádzkových nákladov a na výplaty zamestnancov.

„Podmienky zmluvy boli predrokované ešte pred konaním mimoriadneho zasadnutia mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutočnilo v pondelok 10. januára. Informovať o nich sme však mohli verejnosť až po tom, ako poslanci mestského zastupiteľstva schválili prijatie úverových zdrojov a Predstavenstvo Dexia banky Slovensko v utorok 11. januára popoludní schválilo podmienky na poskytnutie úveru. Je prirodzené, že ani poslanci nemohli byť oboznámení s konkrétnymi podmienkami, pretože tie sú definitívne až teraz, po schválení vo vedení Dexia banky. Navyše zmluva nadobúda účinnosť až jej podpisom a zverejnením na internete a k tomu došlo dnes,“ povedal primátor. Zmluva s Dexia bankou bola zverejnená okamžite po podpise na stránke mesta Košice.

Nové vedenie mesta podľa primátora nemohlo postupovať inak. Zmluvu s Dexia bankou zverejnilo až po jej schválení mestskými poslancami a členmi Predstavenstva Dexia banky. Raši v tejto súvislosti zdôraznil, že si ctí svoj záväzok, ktorý dal pred komunálnymi voľbami Košičanom a sľúbil im, že pod jeho vedením sa bude hospodáriť s majetkom mesta a verejnými financiami transparentne. Preto v tomto aj ďalších nasledujúcich prípadoch sú a budú sprístupnené všetky údaje a informácie tak, aby bol dodržaný nielen zákon a korektné vzťahy s partnermi mesta, ale bol aj v prvom rade uspokojený záujem obyvateľov mesta o všetky dôležité informácie.

„Na rozdiel od bývalého vedenia mesta, ktoré o zverejňovaní zmlúv len hovorilo, ale žiadnu zmluvu na internetovú stránku mesta neumiestnilo, nové vedenie tento prístup k občanom mení a čo bolo sľúbené, dodrží,“ dodal Raši.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM