Aktualizované Komunálne voľby

V Košiciach bude primátorom J. Polaček, porážku priznal M. Petruško

Kreslo primátora v Košiciach pravdepodobne získa Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS).

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach bude primátorom J. Polaček, porážku priznal M. Petruško
10
Galéria
Zdroj: TASR

Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS), ktorý sa podľa neoficiálnych výsledkov sobotňajších komunálnych volieb stal novým primátorom Košíc, sa poďakoval voličom, tímu aj rodine.

„Dovoľte mi, aby som toto víťazstvo venoval svojmu synovi, ktorého som rok nevidel. Toto víťazstvo je pre neho,“ vyhlásil počas volebnej noci. Reagoval tým na kauzu, ktorá rezonovala v predvolebnej kampani.

Košický viceprimátor Martin Petruško (Smer-SD a SNS) priznal svoju porážku vo voľbách primátora mesta. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov v počte získaných hlasov výrazne zaostáva za Jaroslavom Polačekom (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS).

„Výsledky a čísla sú jasné, priznávam porážku, chcem pogratulovať víťazovi,“ povedal pre novinárov. Poďakoval sa za dôveru tým, ktorí mu dali svoj hlas, svojmu tímu a manželke za podporu. „Košičania si vybrali toho, koho chcú mať štyri roky na čele mesta, mne neostáva nič iné, len to akceptovať,“ do­dal.

Priznal sklamanie, porážku však podľa neho musí prijať každý chlap. Vo svojej kampani by spätne nič nemenil. „Ja som na začiatku ohlásil, že chcem robiť takú svojskú kampaň, ktorá možno je príznačná k mojej povahe. Ja som taký mierumilovný a snažím sa v živote fungovať v rámci slušnosti, tá kampaň išla v takomto duchu, takže ja už by som nemenil nič v kampani,“ povedal. Výsledok podľa neho hovorí jasne o tom, že ľudia chceli nejakú zmenu.

Náskok Polačeka pred ostatnými kandidátmi sa zvýšil, keď celkovo získal 17.579, zatiaľ čo Petruško len 9706 hlasov. Petruško skonštatoval, že rešpektuje vôľu Košičanov a pevne verí, že si ľudia vybrali toho, koho chceli. Na treťom mieste je Alena Bašistová s 6006 hlasmi.

V Košiciach dosiahla volebná účasť voličov 34,04 percenta. V kraji je aktuálne spracovaných 67,24 percenta miestnych zápisníc.

Volby KE
14
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM