Alexandra Kolínská Samospráva

Primátorský kandidát Goňko: Chcem zmeniť spôsob poskytovania zdravotnej starostlivosti!

Predvolebná kampaň v Košiciach je v plnom prúde. Nedá sa nevšímnúť si ju. Prečítajte si hlavné argumenty kandidáta Ivana Goňka na primátorský post.

Ilustračný obrázok k článku Primátorský kandidát Goňko: Chcem zmeniť spôsob poskytovania zdravotnej starostlivosti!
Zdroj: TASR

O primátorskú stoličku na košickej radnici sa uchádza aj 55-ročný lekár, predseda politickej strany Jednota – ľavicová strana Slovenska Ivan Goňko. Nespokojnosť zo súčasným stavom, najmä v zdravotníctve, ho inšpirovali k založeniu strany a vstupu do politiky.

Ako sám hovorí, objednávkou na tento krok bola túžba narastajúceho počtu občanov Slovenskej republiky po zásadnej zmene vývoja súčasnej nepriaznivej situácie v spoločnosti a absencie jednoznačne ľavicovo orientovanej politickej strany, obhajujúcej záujmy a potreby najmä čestne a statočne pacujúcich ľudí. Rozhovor s Ivanom Goňkom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na primátorov krajských miest vo voľbách do orgánov samospráv.

Ak by ste sa stali primátorom Košíc, čo by ste urobili ako prvé, čo by pre vás bolo najdôležitejšie?
So svojim tímom by som pripravil rozpočet na ďalšie obdobie. Košice sú veľkým mestom, má mnoho vlastných podnikov, aj ďalších organizácií, ktoré sú naň naviazané. Preto je dôležité, aby bol rozpočet schválený čo najskôr, aby rozpočtové provizórium trvalo čo najkratší čas, aby sa mesto čo najskôr dostalo do normálneho režimu hospodárenia. Ako človek z iného prostredia by som si nechal urobiť ekonomický a personálny audit. Predstavujem si, že na mnohých miestach, aj úradníckych, by mali byť odborníci a nie politickí nominanti.

Čo vás ako lekára motivovalo k vstupu do politiky?
Boli to najmä vyjadrenia ministerky zdravotníctva, v súvislosti s odsúhlasením európskych peňazí na nemocnicu, ktorú vlastnila firma napísaná na kuriča. To považujem za urážku lekárskeho stavu, lebo si myslím, že toto s nami robiť nemôžu. Lekári nemali v minulosti opakovane možnosť domôcť sa svojich práv. S lekármi, ako s intelektuálnou špičkou spoločnosti takto zaobchádzať nemôžu. To bol ten pravý dôvod, prečo sme založili politickú stranu, ktorá by mala obhajovať záujmy aj obyčajných ľudí.

Čo teda ponúkate svojim voličom, s akým programom pred nich predstupujete?
Nadviažem na dobré projekty, ktoré mesto naštartovalo. Určite by som chcel urobiť menšiu reformu zdravotníctva v Košiciach. S veľkým rozsahom zdravotníckej starostlivosti tu funguje len Univerzitná nemocnica L. Pasteura. Máme tu dve nemocnice, ktoré poskytujú len výberovú zdravotnícku starostlivosť, pričom v minulosti poskytovali riadnu zdravotnícku starostlivosť. Mali by byť opäť funkčné aj so záberom istej spádovej oblasti a Univerzitnej nemocnici by mali byť vyčlenené výkony špeciálnej a veľmi náročnej zdravotnej starostlivosti a mala by plniť aj funkciu vzdelávaciu a postgraduálnu.

Košice sa prezentovali v minulom volebnom období najmä ako mesto športu a kultúry. Pokračovali by ste v tom?
Určite by som pokračoval, lebo sa mi zdá, akoby sa v tom nepokračovalo. Mal by vzniknúť nejaký festival pre mladých, či hudobný, alebo tanečný. Mohla by sa založiť nejaká tradícia, povedzme na vyhľadávanie talentov. Nie som odborník na kultúru, ale myslím si, že určite bola možnosť v tomto roku sem priniesť nejakú významnú hviezdu operného pódia, alebo aj speváka populárnej hudby a založiť nejakú tradíciu, čo by mesto kultúry pripomínalo každý rok. Určite by som sa usiloval takúto aktivitu oživiť v spolupráci s ľuďmi, ktorí tomu rozumejú. A čo sa týka športu, sprístupnil by som školské športoviská verejnosti a dal by som možnosť, povedzme dôchodcom, aby tieto športoviská spravovali.

Čo podľa vás treba v Košiciach najviac zmeniť?
Na to, ako sa mesto riadi sú rôzne názory. Zachytili sme, že v poslednom období sa viac opravujú cesty a chodníky. Magistrát by to mal vykonávať celý rok pravidelne a včas. Napríklad aj zeleň sa má upravovať a udržiavať pravidelne. U Košičanov stále rezonujú problémy s parkovaním. Je čudné, že táto oblasť bola daná do správy súkromnej spoločnosti. Nie som proti podnikaniu, ale mesto je veľmi finančne zaťažené. A práve výber parkovného by mestu mohol prinášať zisk, ktorý by sa okrem iného použil aj na dlhovú službu. Tiež by som sa zasadil o vznik ďalších mestských podnikov. Napríklad stavebný podnik by mohol zvládnuť mnohé opravy ciest, budov, ktoré si mesto objednáva. Dalo by sa to robiť vo vlastnej réžii, zamestnať ľudí.

Vaša strana zatiaľ príliš známa nie je, podobne ako vy – jej líder. Kampaň máte skromnejšiu, ako niektorí iní kandidáti. Ako reálne vidíte svoje šance v primátorskej súťaži?
Prostriedky na mohutnú kampaň naozaj nemáme. Naším úsilím je zviditeľniť sa. Sme novou, jednoznačne ľavicovou stranou. Je ťažké povedať aké máme šance. Chceme prebudiť ľavicového voliča, pretože 70 percent ľudí nevolilo, pritom tu bola pravica aj Smer-SD a nedostali adekvátny počet hlasov. Vyplýva z toho, že priestor pre ľavicovú stranu tu je.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM