Miroslav Pomajdík Správy

Prinavrátenie vody do mesta? Už to riešia architekti...

V Košiciach začal v pondelok 11. ročník Svetového fóra mladých architektov, ktorý bude trvať 2 týždne. Na fóre je prítomných 30 mladých architektov z 18 krajín, medzi nimi aj šestica Slovákov. Tento rok budú riešiť zaujímavú tému. Pokúsia sa vyriešiť problematiku Hornádu v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Prinavrátenie vody do mesta? Už to riešia architekti...
Zdroj: TASR

Dva týždne tvrdej práce

„Je to v prvom rade tvorivá dielňa, ktorá sa udeje v priebehu dvoch týždňov v Košiciach, v spolupráci s Útvarom hlavného architekta mesta. Dvojdňová konferencia je štartom do akcie, architekti tu ostanú a budú riešiť urbanistickú tému prinavrátenia rieky do mesta,“ povedal akademický architekt a spoluorganizátor fóra Štefan Mitro. Cieľom fóra je priniesť množstvo nových pohľadov a inovácií v architektúre a tie najlepšie sa môžu dočkať aj uvedenia do praxe. „Na záver podujatia, 26. júla odborná komisia vyhodnotí najlepší projekt a udelí Grand Prix, pričom všetky námety budú vystavené na Magistráte mesta,“ doplnil.

Skrotia mladí architekti rieku Hornád?

Za odbornej asistencie si prezreli mesto a teraz majú 10 dní na to, aby vypracovali päť konkrétnych riešení, ohľadne vízie rieky pretekajúcej mestom. Musia sa popasovať s vytvorením reálneho plánu a skĺbenia vodného toku s priestormi okolo neho. Navrhnúť najlepšie riešenia kultivácie rieky, ktoré by boli v symbióze s mestom.

Na vypracované projekty je zvedavý aj sám primátor Richard Raši.„Prišli sem mladí ľudia, ktorí sa na mesto môžu pozrieť inými očami. Nie je pravdepodobné, žeby sa do centra mesta vrátila rieka ako taká, znamenalo by to preorganizovanie celého konceptu mesta. Na druhej strane očakávam, že z fóra vzídu nápady, ktoré môžu centrum oživiť a nejakým spôsobom sem vodu prinavrátiť,“ povedal Raši. Tiež zdôraznil, že do konkrétnej praxe sa môžu pretaviť okrem víťazného návrhu aj ďalšie podnetné vízie, ktoré budú zakomponované do územného plánu mesta.

Obrovský potenciál rieky

Hlavná architektka mesta Košice Petronela Királyová poznamenala, že Hornád a jeho prítoky v súčasnosti nemajú v urbanistickom usporiadaní mesta stvárnenie, ktoré by zodpovedalo významu a potenciálu Košíc. „Riečny profil je udržiavaný bez stromovej a krovinovej zelene. Ani obytná zástavba a verejná zeleň v blízkosti rieky nevyužívajú v dostatočnej miere jej prítomnosť. Teším sa na návrhy a podnety kolegov architektov, ktoré by mohli pomôcť nášmu mestu vyriešiť otázku mestskej rieky,“ dodala.

„Domáci aj zahraniční návštevníci vnímajú Košice ako najdynamickejšie sa rozvíjajúce mesto na Slovensku, preto verím, že jeho krásu a výnimočnosť ocenia aj odborníci z oblasti architektúr,“ uzavrel Raši.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM