Rôzne

Prípad osýpok potvrdili už aj v Trebišove, podozrenie je v Rožňave

Laboratórne výsledky potvrdili ochorenie na osýpky v prípade dieťaťa z Trebišova. Potvrdili sa osýpky aj u dieťaťa vo Vranove nad Topľou.

Ilustračný obrázok k článku Prípad osýpok potvrdili už aj v Trebišove, podozrenie je v Rožňave
Zdroj: TASR

Informovala o tom TASR hovorkyňa Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia.

Obe deti boli minulý týždeň s podozrením na ochorenie prevezené do michalovskej nemocnice, jedno bolo ošetrené ambulantne, druhé hospitalizované. "U oboch laboratórne výsledky ochorenie potvrdili,“ konštatovala Fedáková. V prípade päťročného dieťaťa z Vranova nad Topľou informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o potvrdenom ochorení už v pondelok (23.7.).

Nový podozrivý prípad ochorenia na osýpky zaznamenali tento týždeň aj v Rožňave. „Momentálne zisťujeme epidemiologickú anamnézu a čakáme na laboratórne výsledky testov, klinické príznaky ochorenia sú nejasné. Aj v tomto prípade ide o dieťa,“

Celkovo 220 hospitali­zovaných

Na infektologickom oddelení michalovskej nemocnice je aktuálne hospitalizovaných 15 pacientov s osýpkami, z toho piati boli novoprijatí počas utorka. Od začiatku epidémie nemocnica hospitalizovala celkovo 220 pacientov a ďalších takmer 80 ambulantne ošetrila. Epidémia osýpok sa na dolnom Zemplíne začala šíriť začiatkom mája.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach evidoval k pondelku (23.7.) 279 prípadov osýpok, z toho 150 bolo laboratórne potvrdených. V okrese Michalovce išlo o 270 ochorení, najviac v Michalovciach (114) a Veľkých Kapušanoch (61). V susednom Sobranskom okrese ich zaznamenali deväť.

V súvislosti s epidémiou osýpok vyhlásili pre okres Michalovce mimoriadnu situáciu. Prijaté boli viaceré opatrenia na zamedzenie šírenia tohto vysoko nákazlivého ochorenia vrátane očkovania.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM