Iveta Hrabovská Rôzne

Pripravte sa na tropické peklo: Do konca týždňa nad 30 °C!

V sobotu padlo desať teplotných rekordov a neznesiteľné horúčavy budú pokračovať aj v najbližších dňoch. Do konca týždňa nebude ortuť teplomera nižšia ako 31 stupňov.

V Žiline padol 8 ročný rekord[/color][/si­ze]

Na Slovensku padlo v sobotu desať teplotných rekordov. Najvyššia teplota sa zaznamenala v obci Kuchyňa pri Malackách, kde teplota dosiahla 36,1 stupňa Celzia a prekonal sa tak rekord z roku 1990. Na letisku v Žiline bolo pokorené maximum z roku 2003, keďže teplota sa tam vyšplhala na 33,2 stupňa Celzia.

Výstraha 1. stupňa[/co­lor][/size]

Horúci má byť aj celý tento týždeň, v pondelok a utorok sa teploty budú pohybovať v rozmedzí od 33 do 38 stupňov Celzia. Mierny pokles teplôt príde podľa meteorológov iba v stredu, kedy sa ortuť teplomera vyšplhá na 31 stupňov, no vo štvrtok už očakávajte opäť horúcich 33 stupňov. V piatok meteorológovia predpovedajú 29 až 34 stupňov, v južných oblastiach 36 stupňov Celzia.

Pite a myslite na starých a deti[/color][/size]

Počas horúčav by sme sa mali vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu, lebo teplota vonku sa vyrovnáva teplote tela a vtedy už má organizmus problém s termoreguláciou. Organizmu pomôžu minerálky či obyčajná voda z vodovodu a vyhýbajte sa akémukoľvek alkoholu.

[blockquote]Dospelý človek by mal vypiť aspoň štyri litre tekutín. Starí ľudia a deti majú zníženú potrebu príjmu tekutín, preto je potrebné im pitie pripomínať. Dieťa by za deň malo vypiť 100–150 ml tekutiny na kilogram hmotnosti. [/blockquote]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM