Správy

Prípravy na ďalšiu vlnu pandémie: Vzduch v nemocnici bude zdravší a čistejší!

Nemocnica začala vo svojich priestoroch s inštaláciou germicídnych žiaričov a čističiek vzduchu.

Ilustračný obrázok k článku Prípravy na ďalšiu vlnu pandémie: Vzduch v nemocnici bude zdravší a čistejší!
Zdroj: Dnes24.sk

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice sa pripravuje na očakávanú jesennú vlnu pandémie COVID-19 a v priestoroch postupne rozmiestňuje technické zariadenia na dezinfekciu vzduchu aj povrchu medicínskeho vybavenia.

Zvýšený hygienický štandard zabezpečia aj germicídne žiariče špeciálne vyrobené do výťahov. Informovala o tom Ladislava Šustová z komunikačného oddelenia nemocnice.

„Postupne zabezpečujeme nielen zásoby ochranných pomôcok pre zdravotníkov, ale rovnako myslíme na bezpečnosť pacientov a návštevníkov nemocnice. Ide o dezinfektory vzduchu a žiariče, ktoré priestor spoľahlivo zbavia mikroorganizmov v ovzduší,“ uviedol generálny riaditeľ UNLP Ján Slávik.

Štandardne používané germicídne žiariče ničia mikroorganizmy a vírusy vrátane koronavírusu, ktorý sa šíri vzduchom. Inštalované sú nielen v izbách kriticky chorých pacientov, v miestnostiach sestier a lekárov, ale aj vo vakcinačnom centre nemocnice.

Aj vo výťahoch

Najmä počas druhej vlny pandémie nemocnica získala darom aj plazmové čističky ovzdušia a prístroje na aerosólovú dezinfekciu. „Sú umiestnené na vybraných oddeleniach, kde sa predpokladá najväčší počet pacientov s COVID-19. Tieto moderné technológie zvyšujú bezpečnosť práce zdravotníkom a znižujú riziko šírenia patogénov na lôžkových oddeleniach,“ konštatoval výkonný riaditeľ UNLP pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.

Podľa generálneho riaditeľa začali v týchto dňoch s umiestňovaním 21 špeciálne upravených germicídnych žiaričov do nemocničných výťahov určených pre verejnosť, návštevy a zamestnancov. „Ide o investíciu za takmer 35 000 eur,“ upresnil Slávik.

Kritické oddelenia

Plazmové dezinfektory vzduchu sú najmä na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v areáli UNLP na Rastislavovej ulici, ako aj na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny (KAIM) na Triede SNP, kde sú hospitalizovaní kriticky chorí pacienti.

„Plazmové čističky vzduchu len na našom pracovisku podporia bezpečnosť práce pre okolo 100 zamestnancov. Moderná technológia preventívne pôsobí aj proti šíreniu tzv. nozokomiálnych (nemocničných) nákaz medzi hospitalizovanými pacientmi,“ priblížil primár OAIM Ján Michlík.

Viac správ o pandémii

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM