Správy

Prituhlo aj v košických uliciach: V zime mám paradoxne ešte viac bezdomovcov ako obvykle, aké sú odhady?

V súvislosti s mrazmi košické zariadenia, ktoré poskytujú nocľah bezdomovcom, pociťujú v týchto dňoch zvýšený záujem zo strany klientov. Napriek tomu je mnoho takých, ktorých radšej mrznú v noci von. Aké sú ich dôvody?

Ilustračný obrázok k článku Prituhlo aj v košických uliciach: V zime mám paradoxne ešte viac bezdomovcov ako obvykle, aké sú odhady?
Zdroj: TASR

Pravidlá pre bezdomovcov

Ľudia bez domova majú, podľa hovorkyne mesta Lindy Šnajdárovej, v Košiciach k dispozícii 247 miest v útulkoch a 146 miest v nocľahárňach. „Odhad bezdomovcov na území mesta Košice je približne 500 až 700. Tento počet sa počas zimných mesiacov zvyšuje, nakoľko do mesta prichádzajú občania bez domova z okolitých obcí a miest,“ uviedla. Podľa jej slov sa však stáva, že nie každý človek bez domova chce využiť ponúkané služby. „Možno je to aj tým, že v útulkoch je potrebné akceptovať a dodržiavať pravidlá určené prevádzkovateľom. Nikto ich tam nasilu umiestniť nemôže,“ myslí si Šnajdárová.

Záujem o noc v útulku

Arcidiecézna charita v Košiciach eviduje v týchto dňoch zvýšený záujem zo strany klientov. „Kapacitne zatiaľ postačujeme vybaviť všetkých záujemcov. Sme v kontakte s partnerskou organizáciou v Bernátovciach pri Košiciach. Zatiaľ sme klientov nemuseli presúvať do iných zariadení,“ uviedla vedúca technického úseku charity Alica Štarková. Klientom ponúkajú teplú polievku, čaj a na požiadanie i oblečenie. V dvoch zariadeniach na uliciach Fialkovej a Bosákovej majú k dnešnému dňu zo 108 miest voľné iba dve.

Niektoré zariadenia v zime rozširujú svoje kapacity. „Počas zimných mesiacov nezisková organizácia Oáza – nádej pre nový život, každý rok dočasne zvyšuje kapacity podľa potrieb,“ informovala hovorkyňa Šnajdárová a uviedla, že k pomoci bezdomovcom prispieva i radnica. „S cieľom poskytnúť ubytovanie predovšetkým rodinám bez domova mesto Košice vyčlenilo dva jednoizbové byty v objekte na Adlerovej 4. V uvedených bytoch od 1. januára 2016 prevádzkuje Psychosociálne centrum útulok,“ dodala.

foto. ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM