Rôzne

Problémy s dodávkou vody sa v obci Hýľov v okrese Košice-okolie stupňujú

Obyvatelia vodu často nemajú, inokedy je potrebné jej prívod regulovať. Aktuálny stav považuje nová starostka Júlia Kočíková na hranici s havarijnou situáciou.

Ilustračný obrázok k článku Problémy s dodávkou vody sa v obci Hýľov v okrese Košice-okolie stupňujú
Zdroj: TASR

Ako povedala nová starostka Júlia Kočíková, problémom je zastaraný prívodný rad pitnej vody.

Voda sa stráca

„Svoje výdatné pramene máme tri, treba ich revitalizovať, lebo sú dosť v zlom stave. Nový vodojem je kapacitne postavený pre 1500 obyvateľov, pričom nás je tu 500, čiže je to plus. Inak je všetko zastarané, vrátane vodovodných prípojok. V poslednom období sú stále niekde nejaké poruchy,“ povedala s tým, že vodovodné potrubie bolo vybudované ako jedno z prvých v Košickom kraji, má viac ako 50 rokov a obyvatelia ho realizovali svojpomocne.

Podľa nej je prívod vody z nového vodojemu dobrý, no voda sa stráca smerom do dediny cez prívodný rad. K stratám dochádza aj v obci. „V dedine máme ešte svoj starý vodojem, ktorý sa teraz momentálne prevádzkuje a privážajú sa tu cisterny. Nikdy tu nebola až taká situácia. Problém sa týka jednej časti obce,“ spresnila Kočíková.

Bývalý starosta Stanislav Bernát povedal, že problémy s vodou sa intenzívne prejavujú približne dva roky. „Rekonštrukcia je nutná. V minulom roku sme na tento účel žiadali peniaze z Environmentálneho fondu, no neúspešne. Žiadosť na prívodný rad sme podali aj teraz v októbri,“ povedal.

Jednou z možných alternatív riešenia problémov s dodávkou pitnej vody v Hýľove je podľa niektorých miestnych zmena správcu, ktorým by nebola tak ako v súčasnosti obec, resp. vlastník verejného vodovodu, ale Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. „S vodárňami sme o tom ešte ani nehovorili. Navyše, obyvatelia nie sú stotožnení s takýmto riešením. Nateraz sa to pokúsime vyriešiť po vlastnej línii,“ uzavrela Kočíková s tým, že sa v najbližšom čase plánuje skontaktovať s odborníkmi, aby vykonali potrebné merania a navrhli najvhodnejšie riešenie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM