Ľubomír Hudačko Rôzne

Problémy v botanickej záhrade: Časť exteriérových priestorov museli zatvoriť!

Návštevníci si musia nechať zájsť chuť. Niektoré exteriérové priestory košickej Botanickej záhrady sú totiž od pondelka uzatvorené. Nachádzajú sa na pozemkoch Dominikánskeho konventu, vedenie UPJŠ ale verí, že to je len dočasné opatrenie.

Ilustračný obrázok k článku Problémy v botanickej záhrade: Časť exteriérových priestorov museli zatvoriť!
Zdroj: TASR

Univerzita Pavla J. Šafárika (UPJŠ) v Košiciach pristúpila k tomuto kroku vzhľadom na skutočnosť, že 8. septembra skončila nájomná zmluva o daných pozemkoch s Dominikánskym konventom. Uviedla to hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová.

Ročne 50 000 návštevníkov

„Vedenie UPJŠ v Košiciach verí, že toto opatrenie bude len krátkodobé a návštevníkom botanickej záhrady sa za dočasné zneprístupnenie časti exteriérových priestorov ospravedlňuje,“ uviedla Oravcová. Návšteva expozičných skleníkov Botanickej záhrady je aj naďalej možná.

Vedenie UPJŠ podľa hovorkyne dúfa, že sa v krátkom čase podarí situáciu vyriešiť k spokojnosti všetkých zainteresovaných strán, a nebude ohrozená prevádzka Botanickej záhrady, ktorej činnosť je aj vo verejnom záujme a ročne ju navštívi približne 50 000 návštev­níkov.

UPJŠ dotuje záhradu obrovskou sumou

Tento rok UPJŠ odkúpila od Dominikánskeho konventu zhruba 1,3 hektára pozemkov, ktoré sú kľúčové pre chod jej botanickej záhrady rozprestierajúcej sa na celkovej ploche 30 hektárov. Kúpnu zmluvu uzatvorili tohto roka a univerzita ňou získala pozemky s rozlohou 12 810 metrov štvorcových za sumu 615 392 eur, ktoré jej na tento účel pridelilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

UPJŠ dotuje činnosť botanickej záhrady sumou približne 100 000 eur ročne a na odkúpenie spomínaných pozemkov s rozlohu zhruba osem hektárov plochy vo vlastníctve Dominikánskeho konventu nemá finančné prostriedky. Preto opakovane oslovila mestské, krajské i štátne inštitúcie s prosbou o pomoc pri riešení tejto situácie.

Najväčšia plocha skleníkov v SR

Ďalších zhruba osem hektárov plochy patriacej k Botanickej záhrade však ostalo vo vlastníctve Dominikánskeho konventu a univerzita mala záujem dohodnúť na ich prenajatí. V danom areáli sa nachádza bazén, altánok, skalky, náučné chodníky a viaceré vzácne, dokonca aj chránené rastliny, napríklad metasekvoje, či ďalšie chránené rastlinné druhy.

Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach má najväčšiu plochu skleníkov spomedzi slovenských botanických záhrad a pýši sa tiež najvyšším či niekoľkými najväčšími skleníkmi. Má najväčšiu zbierku kaktusov na Slovensku či najširšiu škálu tropických a subtropických rastlín.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM