Webnoviny - Krimi

Proces v kauze policajného týrania rómskych detí odročili

Okresný súd Košice II dnes odročil na tri dni naplánované pojednávanie v prípade týrania rómskych chlapcov na Obvodnom oddelení PZ v Košiciach v marci 2009.

(WEBNOVINY) Nový termín procesu stanovil na 13., 14. a 15 apríla. Dôvodom bola neprítomnosť štyroch obžalovaných. Traja sú práceneschopní, jeden sa stará o choré dieťa. Chýbali aj traja rodičia detí, ktorí ako ich zákonní zástupcovia majú v prípade postavenie poškodených. Z podobných príčin súd odročoval aj v januári.

Zo zneužívania právomoci verejného činiteľa je obžalovaných deväť, väčšinou už bývalých policajtov, a jedna policajtka. Štyria sú obžalovaní aj z vydierania. Šesť Rómov z Luníka IX vo veku od 10 do 16 rokov policajti predviedli na obvodné oddelenie, lebo okradli a zranili staršiu ženu. Podľa obžaloby chlapcov hodili v chodbe pred štekajúce psy, ktoré niektorých pohrýzli. Neskôr ich prinútili, aby sa navzájom fackovali, či sa vyzliekli donaha, čo si niektorí natáčali na mobilné telefóny. Prokuratúra tvrdí, že jeden z policajtov priložil pištoľ k hlave jedného z chlapcov a spýtal sa, či chce, aby ho zastrelil. Štyria sú obžalovaní z toho, že sa konaniu kolegov prizerali, ale nezakročili.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM