Eva Mikulová Správy

Protest zamestnancov U. S. Steelu: Zvyšovanie pracovného času nechceme!

Do ulíc Košíc prišlo za svoje požiadavky protestovať 500 zamestnancov U. S. Steelu. Kolektívne vyjednávanie stále trvá a odborári hrozia i ostrým štrajkom.

Ilustračný obrázok k článku Protest zamestnancov U. S. Steelu: Zvyšovanie pracovného času nechceme!
9
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Zamestnanci U. S. Steelu vo štvrtok 13. augusta prišli podporiť svojich vyjednávačov do centra mesta. Pochodu a následného mítingu pri Dolnej bráne sa zúčastnilo okolo 500 ľudí.

„Viac ich byť nemôže kvôli opatreniam prijatým proti šíreniu nového koronavírusu,“ povedal pre Dnes24 predseda Výboru Rady odborov OZ KOVO v podniku Juraj Varga.

Pracovné miesta v ohrození

Základnou požiadavkou odborárov a vyjednávačov je nezvyšovanie týždenného pracovného času, ktorý je 35,5 hodín. „Zvýšenie na 37,5 hodín ako to chce zamestnávateľ, by ohrozilo tisíce pracovných miest. My chceme ochrániť zamestnancov pred prepúšťaním,“ dodal J. Varga.

Kolektívne vyjednávanie má za sebou už 25 kôl. Kolektívne vyjednávania sa „zasekli“ v druhej polovici júla. Odborová organizácia preto vyhlásila spor v kolektívnom vyjednávaní, následne štrajkovú pohotovosť a oficiálne požiadala o pridelenie sprostredkovateľa.

Druhé spoločné kolo riešenia kolektívneho sporu sa uskutočnilo 7. augusta. Výsledkom bol záver, že zamestnávateľ pripraví formuláciu návrhov odborárov do zrozumiteľnej textácie a vo štvrtok 13. augusta dopoludnia bude ďalšie spoločné rokovanie.

Odborári nevylučujú ani ostrý štrajk. V štrajkovej pohotovosti sú už od 29. júla.

„Postupujeme v zmysle zákona o kolektívnom vyjednávaní – štrajková pohotovosť nie je štrajk, ale prejav pripravenosti ho zrealizovať, ak to bude nevyhnutné,“ uzavrel J. Varga.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM