Alexandra Kolínská Samospráva

Protipovodňové dielo dokončené: Vo Vyšnom Opátskom bude vraj o čosi bezpečnejšie

V košickej mestskej časti Vyšné Opátske odovzdali do užívania zrekonštruovanú hať. Je to v posledných rokoch už štvrtá dokončená stavba z komplexu protipovodňových diel, je však prvá vybudovaná z európskych peňazí.

Ilustračný obrázok k článku Protipovodňové dielo dokončené: Vo Vyšnom Opátskom bude vraj o čosi bezpečnejšie
Zdroj: Dnes24.sk

Za účasti predsedu vlády Roberta Fica, ministra životného prostredia Petra Žigu a primátora Richarda Rašiho v Košiciach odovzdali do užívania zrekonštruovanú hať Vyšné Opátske, ktorá je v posledných rokoch už štvrtá dokončená stavba z komplexu protipovodňových diel. Je však prvá vybudovaná z európskych peňazí.

Z celkovo vyše 2,663 miliónov eur bolo z Operačného programu Životné prostredie využitých 2,200 miliónov eur.

Bezpečnejšia a stabilnejšia

Hať Vyšné Opátske je po rekonštrukcii vo výbornom technickom stave, je stabilnejšia, bezpečnejšia a pripravená zvládnuť veľké povodňové prietoky. Priamo ochráni pred záplavami približne 60 ha územia. Požadovanú kapacitu hate počas povodňových stavov, stabilitu a bezpečnosť hate zabezpečili práce na samotnej hati, štrkovom výpuste, odberných objektoch, elektrických rozvodoch, zabezpečovacích a výstražných zariadeniach, nechýbali terénne a sadové úpravy.

„V tejto chvíli môžem pokojne skonštatovať, že Košičania sú po dnešku pred povodňami zase bezpečnejší. A to nie je koniec, robíme aj na ďalších stavbách, ktoré budú tvoriť komplexnú ochranu Košíc 21. storočia, ktorú pred dvoma rokmi tu v Košiciach prisľúbila vláda. Rok 2010 a ohrozenie Košíc povodňou tu už nechceme v žiadnom prípade dopustiť," povedal minister Peter Žiga.

Zrekonštruujú ďalší úsek

Po rekonštrukcii hate Vyšné Opátske a predtým Ťahanovského mosta a troch objektov na pravom brehu Hornádu i v mestskej časti Džungľa sa v Košiciach pripravujú ďalšie veľké protipovodňové stavby. Najnáročnejšia bude rekonštrukcia a rozšírenie hate v Ťahanovciach, s odhadovanými nákladmi 18 miliónov eur. Vodohospodári budú rekonštruovať aj ďalší takmer dvojkilometrový úsek pravostrannej hrádze medzi dvoma úsekmi odovzdanými do užívania vlani, za viac ako 5 miliónov 200 tisíc eur.

„Keď tieto opatrenia budú celé zrealizované, tak o dva, o tri roky môžeme hovoriť, že Košice sú prakticky chránené pred storočnou vodou," povedal premiér Robert Fico.

Ako zdôraznil primátor Richard Raši, sú tieto úpravy dôležité nielen kvôli ochrane pred vysokými vodami, ktoré pomôžu predchádzať kritickým situáciám, ale je to zároveň je to aj príležitosť, ako urobiť z týchto lokalít bezpečnú rekreačnú zónu pre Košičanov.

Foto: Magistrát mesta Košice

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM