Správy

Provokatívna kampaň Košického kraja. Asociácia hovorí o etickom probléme!

Videá krajskej organizácie cestovného ruchu vyvolali rozruch. Za nefér ju považujú aj konkurenčné organizácie.

Ilustračný obrázok k článku Provokatívna kampaň Košického kraja. Asociácia hovorí o etickom probléme!
4
Galéria

Asociácia organizácií cestovného ruchu (AOCR) v súvislosti s videami kampane Kraj sveta – Košický svetový kraj vníma ako problematický ich etický rozmer v rámci vzťahov v oblasti turistického ruchu a poukazuje na potrebu spolupráce a spájania síl.

Ide o päť videí Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KOCR KRT), ktoré lákajú turistov na menej známe miesta Košického kraja v porovnaní s tradičnejšími lokalitami Slovenska.

Sťažnosti konkurencie

Videá kampane majú názvy Chlór*vá polievka, M*gnetka made in China, Ž*riavy vo výhľade, Chodník posiaty buf*tmi a Š*ping. Kriticky sa voči kampani vyjadrili spoločnosť Tatry mountain resorts (TMR) či oblastná organizácia cestovného ruchu Visit Liptov. Po kritike porovnávanie destinácií vo videách organizátori zmiernili napríklad vypípaním slov.

„V ponímaní AOCR navzájom si konkurovať znamená čo najlepšie prezentovať svoje konkurenčné výhody a atraktívnosť ponuky svojho územia,“ uviedla AOCR v stanovisku k videám.

Radšej spolupracovať

Asociácia ďalej uvádza, že vznikla preto, lebo jej členovia veria v spoluprácu. „Veríme vo fair play a že v skutočnosti a dlhodobo nik nemôže vyrásť tak, že pošliape druhého. Vieme, že to škodí vzťahom, bráni spolupráci a pokroku,“ deklarovala AOCR. Stanovisko poskytla jej predsedníčka Michaela Sendeková.

AOCR citlivo vníma situáciu, v ktorej sa cestovný ruch v čase pandémie nachádza a v ktorej mnohí podnikatelia balansujú na pokraji krachu. „Podnikatelia na celom Slovensku mobilizujú všetky sily, aby zlepšili svoje služby a čo najlepšie uspokojili svojho zákazníka. Vnímame zvyšujúce sa napätie na všetkých úrovniach spoločnosti, ktoré niektorých nabáda bojovať prostriedkami, ktoré by boli ešte prednedávnom nemysliteľné,“ konštatovala asociácia.

Podľa nej spojením síl sa dosiahne viac, ako keď každý bude pracovať sám na seba, a ľahšie sa presadí to, čo prinesie prospech všetkým. „Bránime sa tiež politizácii situácie okolo kampane, ako ju prezentujú niektoré médiá, v skutočnosti ide iba o jej etický rozmer,“ uviedla asociácia.

Má to úspech

Na postoj AOCR reagovala krajská organizácia Košice Región Turizmus. „Sme radi, že asociácia zaujala postoj, ktorý zaujímame aj my, a to, aby organizácie cestovného ruchu využívali pri kampaniach svoje konkurenčné výhody. V tomto duchu sa nesie aj kampaň KOCR. Využívame v nej to, že v Košickom kraji sú menej známe, nepoznané miesta, na ktorých staviame. Kampaňou sme chceli zacieliť na špecifickú skupinu návštevníkov – slow-tourism a dobrodružných cestovateľov, ktorí vyhľadávajú autentické zážitky. Kampaň teda neovplyvňuje správanie turistov, ktorí vyhľadávajú bohatú ponuku atrakcií a rozvinutú turistickú infraštruktúru v destináciách takzvanej ,prvej voľby',“ uviedla v reakcii.

Východiskom kampane je skúsenosť návštevníkov z minuloročnej letnej sezóny, pričom mnohé turisticky obľúbené destinácie v rámci Slovenska boli z dôvodu obmedzení v súvislosti s novým koronavírusom preplnené. Napriek určitej miere negatívnych reakcií sa kampaň podľa krajskej organizácie stretáva s veľkým množstvom pozitívnych reakcií zo strany tých, ktorým je prioritne určená, ako aj zo strany odbornej verejnosti v odvetví marketingu a reklamy.

„Získali sme si ňou priazeň návštevníkov a zároveň sme sa dostali na shortlist v prestížnej marketingovej súťaži Zlatý klinec, ktorá oceňuje najlepšie kampane v danom roku,“ informovala PR manažérka Košice Región Turizmus Adriana Tomajková.

Jedno z videí nájdete pod týmto článkom.

Zdroj: Facebook

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM