Eva Mikulová Rôzne Správy

Prvé mláďatá agamy kočinčínskej sa vyliahli v košickej zoo

V košickej zoo majú dôvod na radosť. Prvýkrát, odkedy tieto jaštery chovajú, sa im vyliahlo sedem mláďat a majú sa čulo k svetu.

Ilustračný obrázok k článku Prvé mláďatá agamy kočinčínskej sa vyliahli v košickej zoo
Zdroj: ZOO Košice

„Zoologická záhrada Košice chová agamy kočinčínske od roku 2003, keď sme od súkromného chovateľa získali dva jedince. Rodičia najnovších prírastkov žijú v košickej zoo od novembra roku 2012. Vtedy nám ich spolu s niekoľkými ďalšími jedincami daroval súkromný chovateľ. Po dovŕšení pohlavnej dospelosti sme zaznamenali niekoľko znášok. Zatiaľ posledné vajíčka zniesla samica 6. marca a po 76 -ich dňoch pobytu v liahni sa z nich vyliahli mláďatá,“ informuje zoologická záhrada.

Jaštery sa vyliahli koncom mája a všetkých sedem prišlo na svet počas dvoch dní. Zatiaľ ich kŕmia svrčkami.

Dorastú až do 1 metra

Agama kočinčínska obýva tropické dažďové pralesy juhovýchodnej Ázie. Žije v blízkosti väčších vodných plôch. Samce môžu dorásť do veľkosti až 1 meter, samice sú menšie. Dve tretiny tvorí chvost.

Okrem rastlinnej potravy sa živí hlodavcami, vtákmi, vajcami, rybami a bezstavovcami. Agamy kočinčínske často odpočívajú na konároch visiacich nad vodnou hladinou. Pri vyplašení sa z konára spustia dolu. Môžu sa skryť pod hladinou alebo na krátku vzdialenosť po vode prebehnúť do hustej vegetácie, kde sa ukryjú.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM