Eva Mikulová Rôzne

Prvé Staromestské veľkonočné trhy otvoria spevom a tancom

Dvojdňovými Staromestskými veľkonočnými trhmi na Dominikánskom námestí si pripomenieme sviatky jari. Nebudú chýbať tradičné remeslá a domáce produkty.

Ilustračný obrázok k článku Prvé Staromestské veľkonočné trhy otvoria spevom a tancom
8
Galéria
Zdroj: FB MČ Staré mesto Košice

Atmosféru sviatkov jari, tradičných veľkonočných zvykov, zručnosť remeselníkov pri práci, kraslice a veľkonočné dekorácie od výmyslu sveta.

Gurmánske vychytávky z medu, domáce mliečne výrobky i originálne syry a k tomu veselé pesničky a rezkí tanečníci, originálny košický flašinetár i rezbár, ktorý sochu pred očami divákov vyreže motorovou pílou. To všetko na vás čaká, keď v piatok 12. apríla 2019 zavítate na otvorenie dvojdňových Staromestských veľkonočných trhov na Dominikánskom námestí.

Starý pľac ožije tradíciami

„Jedným z mojich snov bolo oživenie a zatraktívnenie obľúbeného starého pľacu. Veľkonočné trhy s množstvom zaujímavých remeselníkov i umelcov, ktorí budú nielen predávať originálne hand made výrobky, ale aj predvádzať svoje umenie, je prvým krokom, ako sa k tomu priblížiť,“ pozýva na trhy nielen Staromešťanov, ale aj všetkých Košičanov a turistov starosta MČ Staré Mesto Igor Petrovčik.

Slávnostné otvorenie začína v piatok o 10. hodine vystúpením deťúreniec z Materskej škôlky Park Angelinum, o dobrú náladu sa postará Spevokol Malina i Folklórna skupina Kadlubek, ktorá priblíži tradičné veľkonočné zvyky Slovákov. V sobotu od 9. hodiny si môžete vychutnať umenie vynikajúceho košického flašinetára Tomáša Plaszkého.

„Po oba dni môžete nielen nakupovať maľované kraslice, originálne dekorácie, kvety, výrobky z medu, mlieka, syry, veľkonočné medovníčky, šperky, drevené sochy, ale najmä, a to chcem vyzdvihnúť, na vlastné oči vidieť, ako tieto výrobky vznikajú. Môžete sledovať, ako sa maľujú kraslice, pletú veľkonočné korbáče na šibačku, ale aj ako sa vyrezáva drevená socha motorovou pílou v podaní umeleckého rezbára a šoumena Dávida Mariassyho, ktorého diela môžeme obdivovať už na mnohých miestach v Košiciach a na Slovensku, “ láka na Dominikánske námestie starosta Igor Petrovčik.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM