Správy

Prví Košičania budú triediť kuchynský odpad: Kde mesto spustilo pilotný zber?

Mesto Košice sa pustilo do testovacej prevádzky zberu kuchynského odpadu. Čo si od pilotného projektu sľubuje?

Ilustračný obrázok k článku Prví Košičania budú triediť kuchynský odpad: Kde mesto spustilo pilotný zber?
Zdroj: MČ Košice Západ

Mesto od 1. júla spúšťa pilotný projekt triedenia kuchynského bioodpadu. Ako prví si ho vyskúšajú obyvatelia na Novej Terase v mestskej časti Západ.

Radnica v spolupráci s Kositom a Správou mestskej zelene (SMsZ) chce získať skúseností, ktoré pomôžu pri zdokonaľovaní systému pred jeho celoplošným zavedením.

Ako to funguje?

Zapojiť by sa malo 653 domácností z bytov a rodinných domov tejto časti mesta. Každá domácnosť dostane desaťlitrový košík určený na zber kuchynského odpadu a kompostovateľné vrecúška. Tie budú následne obyvatelia vynášať do hnedých nádob.

„Na kontajnerových stanovištiach pribudne 11 nádob na tento odpad s objemom 240 litrov. Budú to hnedé nádoby s označením ‚Kuchynský bioodpad‘. Ďalšie tri budú na Súľovskej ulici v drevených ohrádkach,“ uviedol starosta Západu Marcel Vrchota.

Spoločnosť Kosit zabezpečí vyprázdnenie týchto spoločných hnedých nádob zatiaľ trikrát do týždňa. Frekvenciu budú upravovať podľa záujmu zúčastnených rodín. „Všetky nádoby sú vybavené čipmi a zberové vozidlá vážiacim zariadením tak, aby sme vedeli, koľko odpadu v hnedých nádobách pribúda a koľko ho v čiernych nádobách ubúda. Získame tým detailné údaje potrebné k hodnoteniu celého projektu," doplnil generálny riaditeľ Kositu Marián Christenko.

Kompost pre zeleň

Tento biologický rozložiteľný odpad bude spracovaný v mestskej kompostárni v Bernátovciach. „Výsledným produktom bude kompost, ktorý budeme ďalej využívať pri rekultiváciách verejnej zelene,“ spresnil za SMsZ Peter Vrábel.

Mesto chce týmto spôsobom redukovať množstvo zmesového komunálneho odpadu, ktorý končí v spaľovni, zlepšiť životné prostredie ale aj šetriť financie. „Cieľom je nastaviť proces tak, aby sa finančne dotkol Košičanov čo najmenej, respektíve vôbec sa ich nedotkol. Pilotný projekt budeme analyzovať a následne upravovať," uviedol košický primátor Jaroslav Polaček.

Do budúcej jari by sa mohol rozšíriť aj do ďalších lokalít. Na jeseň 2022 by podľa primátora postupne spustili celý program tak, aby každý Košičan mal od začiatku roka 2023 možnosť triediť biologicky rozložiteľný odpad.

Mestá a obce na Slovensku musia od začiatku tohto roka podľa zákona zabezpečiť zber bioodpadu a najneskôr k 1. júlu začať s uplatňovaním tejto novinky na svojom území. Košice a Bratislava majú do roka 2023 výnimku, keďže svoj komunálny odpad energeticky zhodnocujú.

Zdroj: Mesto Košice

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM