Zuzana Vajayová Rôzne

Prvou premiérou roka v divadle Thália bude Brechtova Žobrácka opera

Košické divadlo Thália, ktoré uvádza svoje predstavenia v maďarskom jazyku, vstupuje do roku 2011 premiérou hry Bertolta Brechta Žobrácka opera.

V hudobnej hre sa odohráva príbeh z podsvetia. Dve konkurenčné zlodejské organizácie súperia o vplyv, do deja vstupujú intrigy, láska, previazanosť podsvetia s políciou. „Hra je plná apokalyptických vízií, možno aj preto som sa rozhodol umiestniť ju do súčasnosti, do 21. storočia,“ povedal režisér prestavenia Károly Korognai. Dodal, že Brecht napísal hru začiatkom 30. rokov minulého storočia a vychádzal pritom z pôvodného anglického textu zo 17. storočia.

„Ako vidno, problémy v Brechtovej hre sú univerzálne a ani po troch storočiach nestrácajú na aktuálnosti,“ dodal Korognai. Poukázal pritom na to, že Žobrácka opera vznikla v časoch, keď nastupoval na scénu fašizmus, ale v plnom prúde bola aj svetová hospodárska kríza. „Paralela s dneškom sa priam ponúka, preto mnoho režisérov, ktorí dnes pracujú s Brechtovou predlohou, zasadzujú dej do súčasnosti,“ poznamenal Korognai.

Predstavenie je plné šlágrov, ktoré doslova zľudoveli. Podľa režiséra predstavenia, nie sú v hre dôležité kulisy a rekvizity. „O to viac sa pohrávam so svetlami a vizuálnymi efektmi,“ doplnil. Premiéra Žobráckej opery je naplánovaná na piatok 4. februára o 19.00 h na scéne Máraiho štúdia na Timonovej ulici.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM