Zuzana Vajayová Rôzne

Psychiatrickí pacienti ponúkajú výrobky s vianočnou tematikou

Predajná výstava výrobkov pacientov psychiatrického stacionára I. psychiatrickej kliniky sa dnes začala a potrvá do piatka (17.12.) v hale návštev Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach.

Ako TASR informovala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová, návštevníci si budú môcť za symbolický príspevok zakúpiť produkty terapeutického procesu arteterapie a ergoterapie pacientov. „V ponuke sú predovšetkým rôzne ozdobné predmety s vianočnou tematikou ako ikebany, svietniky, sviečky, anjeli z koráliek, ale aj obrázky, batiky a vianočné pozdravy,“ uviedla Oravcová s tým, že výťažok z dobrovoľných príspevkov záujemcov sa použije na zakúpenie nových materiálov pre arteterapiu a ergoterapiu v psychiatrickom stacionári.

„Hlavným cieľom predajnej výstavy nie je ekonomický prospech, ale destigmatizácia pacientov, aby získali pocit, že produkt ich rúk je prospešný pre spoločnosť a dokáže niekoho zaujať, potešiť. Pozitívom je aj skutočnosť, že sú pacienti ochotní postaviť sa za svoju diagnózu a zúčastniť sa osobne predaja svojich výrobkov. V hale návštev bude vždy jeden člen personálu a jeden pacient – dobrovoľník,“ povedala liečebná pedagogička Andrea Orosová.

V psychiatrickom stacionári I. psychiatrickej kliniky UNLP a Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika liečia pacientov s rôznymi psychiatrickými diagnózami. Ide o ľudí, ktorí nevyžadujú hospitalizáciu, no potrebujú podporu a oporu pri zhoršení ich psychickej poruchy či choroby, prípadne pacientov preliečených na klinike, ktorým psychiatrický stacionár pomáha pri návrate z nemocnice do reálneho života.

„V náplni máme okrem spomínanej arteterapie a ergoterapie aj muzikoterapiu, biblioterapiu, pohybovú terapiu, rôzne formy relaxačných techník, nácvik sociálnych zručností aj v teréne, hravé a záujmové aktivity. V rámci programu chodievame na výlety, divadelné predstavenia, navštevujeme múzeá, galérie, zoo i botanickú záhradu. Ponúkame poradenstvo a spoluprácu pre príbuzných a priateľov našich pacientov, venujeme sa i správnej výžive a vhodnému životnému štýlu. Súčasťou aktivít je aj práca s príbuznými, či rôzne programy, napríklad venované zdravej výžive,“ vysvetlila Andrea Orosová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM