Zuzana Vajayová Rôzne

R. Chmel navštívil súkromné rómske Gymnázium

Podpredseda vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel navštívil dnes Súkromné gymnázium na Galaktickej ulici v Košiciach, na ktorom študujú rómski žiaci.

„Stretol som sa tu so zaujímavým faktom. Príbuzní väčšiny žiakov školy žijú a pracujú v zahraničí. Vnímam to pozitívne, pretože ak sa títo ľudia budú vracať na Slovensko, môže to byť akási injekcia, ktorá posunie celé toto prostredie,“ uviedol Chmel.

Podľa vicepremiéra sú všetky vlády, ktoré tu boli za ostatných 20 rokov, zodpovedné za to, že s rómskou problematikou sa takmer nepohlo. „V mojom portfóliu je predovšetkým vzdelanie a kultúra národnostných menšín, aj preto som dnes navštívil toto školské zariadenie. Práve v tomto období spolu s ministrom školstva riešime, ako problém vzdelávania rómskych detí riešiť a v prvom rade treba zrušiť segregačný princíp, lebo narobil veľa zla,“ vyhlásil Chmel. Dodal, že v tejto veci musí byť viac aktívne aj štátne školstvo.

Problém Luníka IX by podľa Chmela mali riešiť predovšetkým samosprávy. „Splnomocnenec vlády pre rómsku problematiku nemá na riešenie tohto problému takmer žiadne kompetencie, on môže rokovať s primátorom, či starostom mestskej časti, ale základnú právomoc majú mestá“ doplnil.

Súkromné gymnázium bolo zaradené do siete školských zariadení v školskom roku 2003 – 2004. O rok na to aj osemročné gymnázium. „V súčasnosti máme 70 žiakov v piatich triedach. Musím však povedať, že experiment s osemročným gymnáziom je možno dobrý, ale len do veku 16 rokov žiaka,“ uviedla riaditeľka školy Anna Koptová. Spresnila, že po dosiahnutí tohto veku žiaci, ktorí pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia školu opúšťajú. „Deti sú nútené ísť do práce, alebo zbierať železo, či papier, aby nejakým spôsobom prispeli do rodinného rozpočtu,“ doplnila s tým, že ročník sexty, práve kvôli tomuto problému budú musieť pravdepodobne zrušiť.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM