Tlačové správy

RADÍME: Najjednoduchšie kokteilové legendy

NEVHODNÉ MLADŠÍM AKO 18 ROKOV! - V jednoduchosti je krása, hovorí staré príslovie – a pri kokteiloch to zjavne platí do bodky. Pozrite sa na štvoricu kultových drinkov, ktoré naše chuťové poháriky šteklia už celé desaťročia a vďaka jednoduchej receptúre si ich môžete poľahky pripraviť aj doma!

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Najjednoduchšie kokteilové legendy
Zdroj: Dnes24.sk

DAIQUIRI
Ani Mojito ani Cuba libre, ale práve Daiquiri je tým pôvodným a najstarším kokteilom Ostrova slobody. Svoj názov zdedil drink po rovnomennej pláži a železnej bani neďaleko kubánskeho Santiaga, pretože práve tu Daiquiri podľa legendy v roku 1898 prvý raz namiešal americký inžinier Jennings S. Cox. Nekomplikované spojenie limetkovej šťavy, trstinového cukru a poctivého kubánskeho rumu bolo po náročnom dni v baniach určite vítané osvieženie! Pôvodne sa podávalo vo vysokom skle plnom kociek ľadu, dnes ho najčastejšie dostanete s ľadovou drťou v kokteilovom pohári.

Daiquiri Natural

  • 4 cl Havana Club Añejo 3 Años
  • Šťava z polovice limetky
  • 1 cl cukrový sirup
  • Osmina limetky na ozdobenie

    Predchlaďte koktejlový pohár. Do šejkru na ľad dávkujte všetky prísady (okrem osminky limetky), pretrepte a cez sitko nalejte do vychladeného koktejlového pohára. Okraj pohára

ozdobte segmentom limetky.

MARGARITA
Kto presne tequilovú klasiku „vynašiel“, sa už asi nedozvieme, no korene obľúbenej Margarity sú jednoznačne mexické. Populárnou sa stala začiatkom 20. storočia počas americkej prohibície, keď Kaliforčania za alkoholickým potešením začali vo veľkom chodiť na druhú stranu hranice – do večného pártymesta Tijuany. Prvýkrát oficiálny recept na Margaritu ako spojenia tequily, limetky a pár kvapiek likéru Triple sec uverejnil magazín Esquire vo svojom decembrovom vydaní v roku 1953 a temperamentný drink odvtedy v bezpočte variácií dobíja svet.

Margarita, Esquire 1953

  • 3 cl tequily
  • Pár kvapiek pomarančového likéru Triple sec
  • Šťava z polovice limetky
  • Rez limetky na ozdobu

    Okraje tradičného „margarita glass“ na stopke navlhčite limetovou šťavou a obaľte v soli, všetky ingrediencie spojte v šejkri a nalejte na drvený ľad v pohári. Ako pripíjajú Mexičania – Salud!

BETON
Kultové drinky nie sú len doménou latinskej Ameriky, aj my máme svoju kokteilovú legendu. Nestarnúca kombinácia Becherovky a toniku pritom nevznikla vôbec náhodou. Beton bol po prvý raz namiešaný pri príležitosti celosvetovej výstavy Expo ´67 v kanadskom Montreale a zaradil sa tam k najväčším triumfom československého pavilónu. Jednoduchý drink s prekvapivo štýlovou chuťou hosťom podávali spolu so špecialitami českej a slovenskej kuchyne, ktoré žali rovnako mohutný obdiv ako ľudová cimbalovka clivo notujúca v pozadí. Na úspechy z Expa ´67 si dnes spomenie už málokto – ale Beton nezabudol nik.

Beton Classic

  • 4 cl Becherovka Original
  • 15 cl Tonic
  • 1 cl citrónová šťava
  • Ľad, citrón

    Priamo do pohára dajte 3–4 kocky ľadu, Becherovku a dolejte tonikom. Sfinišujte pár kvapkami citrusovej šťavy, plátkami citróna na ozdobu a chutný, moderný drink je na svete. Čaro Betonu je aj v jeho variabilite – pripraviť si ho môžete ako štýlový vysoký kokteil, ale aj v elegantnom nízkom skle ozvláštnený napríklad uhorkou alebo bazalkou, či do džbánu na grilovačku s priateľmi.

GINTONIC
Dnes už by asi nikto nepovedal, že populárny Gintonic bol vynájdený vlastne ako liek. Miešať sa začal ešte začiatkom 19. storočia v armáde Britskej Východoindickej spoločnosti, ktorá v tropických regiónoch Indie bojovala s maláriou. Keďže tonik obsahuje chinín pôsobiaci proti chorobe, vojaci pili veľmi silný a horký tonik, ktorý si pre lepšiu chuť začali riediť vodou, cukrom – a aj obľúbeným ginom. Obsah chinínu v dnešnom toniku je oveľa nižší, jeho chuť je sladšia a z kedysi nutného zla sa tak razom stal jeden z najobľúbenejších drinkov sveta.

Gin & Tonic

  • Beefeater Gin
  • Tonik
  • 1 cl cukrový sirup
  • Osmina limetky na ozdobenie

    Zaujímavosťou je, že záväzný recept na pomer ginu a toniku neexistuje – je to len na vašej chuti! Obvyklé dávkovanie je 25–50% ginu v drinku, pričom gin aj tonic len nalejete cez ľad do pohára, ozdobíte limetkou a môžete si pripíjať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM