Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Do nového týždňa vykročíme v oblečení do chladu a dažďa

Pranostika na dnes hovorí: Suchý august – suché víno, mokrý august – vodnaté víno. Nový týždeň začneme daždivo a poriadne chladne.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Do nového týždňa vykročíme v oblečení do chladu a dažďa
Zdroj: TASR

Západ: Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: Prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: Prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Tichomír

Mužské meno Tichomír má slovanský pôvod a v preklade znamená „tichý mier (svet)“. Tichomírovia sú ťažko čitateľní „tajnostkári“, veľakrát im nerozumejú ani ich blízki. Sú iba málo ovplyvniteľní a niekedy skeptickí.

Už ako študenti sú disciplinovaní a učia sa s veľkým vypätím. V zamestnaní dosahujú pozoruhodné objavy, a tak sa uplatnia ako lekári, výskumníci, technici či inžinieri. Ich zdravie je znamenité, rovnako ako vitalita. Veľmi dobre odolávajú únave, sú schopní pracovať dlho do noci.

Stalo sa doma

1777 – Rakúska cisárovná Mária Terézia vydala nariadenie o reorganizácii školstva v monarchii Ratio educationis.

1969 – Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia (FZ) ČSSR prijalo zákonné opatrenie č. 99/1969 Zb. (tzv. pelendrekový zákon), ktoré legalizovalo násilné zásahy proti demonštrantom pri 1. výročí augustovej okupácie.

Stalo sa vo svete

1906 – Americká firma Victor uviedla na trh prvý gramofón so zabudovanou zosilňovacou trúbou.

1922 – Narodil sa český divadelný a filmový herec MILOŠ KOPECKÝ, preslávil sa mnohými filmovými a televíznymi postavami. Jednou z najpopulárnejších bol doktor Štrosmajer v legendárnom seriáli Nemocnica na okraji mesta. Zomrel 16.2.1996.

Skladba dňa

Hudobným oslávancom je Sáva Popovič (1967), spevák, skladateľ, hráč na klávesoch, herec a humorista, známy zo skupiny Kopytovci a McSáva a Marcela. Traja spolužiaci z VŠMU, herci Marcel Nemec, Sáva Popovič a Heňo Plátek vytvorili skupinu, ktorá účinkovala pod názvom Kopytovci. Známymi sa stali vďaka hitu skupiny Maduar Do It, z ktorého vytvorili verziu pod názvom Doj It.

Ilustračné foto, TASR

Doj it
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM