Rôzne

Rarita v košickej zoo, FOTO: Čím je nový prírastok tak výnimočný?

Košická zoologická záhrada sa teší novému členovi. Papagáj ara však nie je obyčajný papagáj. Prečítajte si, prečo je vo svete tak výnimočný.

Ilustračný obrázok k článku Rarita v košickej zoo, FOTO: Čím je nový prírastok tak výnimočný?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Novinkou tejto sezóny košickej zoo je papagáj ara arakanga (Ara macao). Samca, ktorý sa vyliahol koncom júla minulého roka, doviezli do Košíc zo ZOO Ostrava.

„V prírode, ale aj v zajatí rozoznávame dva poddruhy týchto ár. Patria medzi najpestrejšie sfarbené papagáje vôbec. Ary sa živia v prírode rôznymi druhmi semien, ovocím alebo rôznymi orechmi. Takto kŕmna dávka je zložená aj u nás v zoo,“ uviedol hlavný zoológ košickej zoo Patrik Pastorek.

Papagáj ara arakanga je jednýmn z najväčších papagájov sveta. Papagáje, ktoré sú mimoriadne inteligentné, vo všeobecnosti patria k najohrozenejším skupinám zvierat.

Ich počet vo voľnej prírode klesá. Dôvodom je nielen strata prirodzeného prostredia, ale aj obľuba ich chovu v ľudskej opatere a s tým spojené pytliactvo.

V OBRAZOCH: Košická zoo sa teší novému prírastku
6
Galéria
Zdroj: TASR

Samec so samicou vytvárajú podľa slov zoológa páry, ktoré sú takmer celoživotné. „Samička znáša dva, až štyri vajíčka. Po inkubácii sa vyliahnu malé mláďatá a tie kŕmia rodičia. Pohlavne dospievajú približne v troch, štyroch rokoch, avšak plne vzrastné, čiže vyzerajúce ako dospelý vták sú už v dvoch rokoch,“ vysvetlil.

Ako ďalej priblížil, svoj silný zobák ary používajú na rozlúsknutie orechov, aby sa dostali k jadru, ktoré tvorí časť ich potravy. „Ďalej ho používajú aj pri obrane alebo pri stavbe hniezda. Hniezdia v dutinách a potrebujú si vytvoriť vhodný priestor na to, aby tam mohla samica inkubovať a znášať vajíčka,“ doplnil Pastorek.

Sledujte nás aj na Facebooku a nenechajte si ujsť zaujímavosti z diania v Košiciach a okolí.

Foto: Tasr

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM