Samospráva

Raši o rekonštrukcii križovatky VSS: Občanov v Barci prosím o trpezlivosť!

Práce na košickej križovatke VSS v rámci modernizácie električkových tratí (MET) pokračujú podľa harmonogramu. Skonštatoval to po štvrtkovom (16.3.) kontrolnom dni primátor Košíc Richard Raši.

Ilustračný obrázok k článku Raši o rekonštrukcii križovatky VSS: Občanov v Barci prosím o trpezlivosť!
Zdroj: TASR

Doposiaľ sa nevyskytli na stavbe žiadne mimoriadne technické ani stavebné problémy, všetko ide podľa plánu,“ uviedol Raši s tým, že križovatka je najsilnejší a najzaťaženejší dopravný uzol v Košiciach, napriek tomu je podľa jeho slov doprava riadená políciou tak, že dopravné zápchy sú nielen z jeho pohľadu, ale i z pohľadu vodičov zvládnuteľné.

Ako povedal, stavba je síce situovaná mimo obytných zón, avšak rozsah stavebných prác je taký veľký, že sa v okolí križovatky šíri dosť silný hluk.

Občanov, ktorí bývajú v neďalekej Barci, prosím o trpezlivosť. Čím intenzívnejšie sa bude robiť, tým skôr sa práce skončia. Ak bude treba, môžeme pri niektorých prácach prejsť aj na dvoj- či trojzmenný režim. Eurovia SK sa v rámci svojich možností bude snažiť, aby čo najviac eliminovala stavebný hluk, napríklad aj v súvislosti so zvozom odpadu zo stavby. Chceme minimalizovať všetko negatívne, čo táto stavba prináša. Verím, že vďaka tempu, akým napreduje, otvoríme križovatku v plánovanom letnom termíne, avšak už v zmodernizovanom a predovšetkým bezpečnom režime,“ skonštatoval primátor.

Podľa riaditeľa košického závodu Eurovia SK, ktorá zabezpečuje rekonštrukciu križovatky, Štefana Bálinta pokračujú práce vďaka vhodným klimatickým podmienkam podľa časového harmonogramu. „Začali sme s kompletnou demontážou koľajového zvršku, trakčných vedení a keďže nám počasie praje, pustili sme sa aj do reprofilácie mostného objektu. V najbližších dňoch nás čakajú kábelovody, prekládky všetkých inžinierskych sietí a púšťame sa už aj do rekonštrukcie telesa koľajníc, čiže samotného "srdca“ križovatky," ozrejmil momentálnu situáciu na stavbe.

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) od občanov, najmä z mestských častí Šebastovce a Barca, dostáva podnety, že cestovanie v MHD nie je pre nich také komfortné ako pred uzavretím križovatky. „Zabezpečujeme náhradnú dopravu linkami X4, X7, X9 a XR2. Na dopravnej vetve zo sídliska Nad jazerom nemáme žiadne výraznejšie problémy ani meškania,“ povedal Roman Danko z DPMK s tým, že pripomienky občanov vyhodnotia a pokúsia sa to nastaviť lepšie a vhodnejšie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM